23948sdkhjf

Atomkraftudviklere vil lagre energi i litervis af afløbsrens

Det danske selskab Seaborg Technologies udvikler på en atomreaktor af 4. generation - en molten salt-reaktor.

I den proces er det lykkedes selskabet at udvikle sig frem til en helt ny type lagring af termisk energi. Og det endda en billig en af slagsen. Lageret består af natriumhydroxid – nærmere kendt som afløbsrens. 

I Seaborg Technologies' atomkraftreaktor anvendes flydende salt i to udgaver. Fluid-salt hvori selskabet har sin uran og hvorfra varmen pumpes rundt i systemet. Den anden type salt er en moderator salt, der sænker hastigheden neutronerne, så de kan ramme de nye urankerner. 

Det kræver en god moderator at lykkes med sit atomkraftanlæg – og det er her det stærkt ætsende natriumhydroxid kommer ind i billedet. 

Ved at anvende natriumhydroxid som moderator er udfordringen, at det er stærkt ætsende. Det er dog lykkedes Seaborg Technologies at udvikle en metode til at styre, hvor ætsende natriumhydroxiden er. 

Det betyder kort og godt, at det nu kan lade sig gøre at lagre store mængder af afløbsrens i store ståltanke uden at stålet korroderer. På den måde kan man nemt og billigt lagre uanede mængder af termisk energi.

- Termisk lagring med molten salt-teknologi er ikke ny, men på grund af prisen på salt kæmper molten salt som teknologi med at blive kommercialiseret. Mange alternativer er blevet undersøgt men ingen velforvaret kemiker vil nogen sinde anvende noget så ætsende som natriumhydroxid. Vi var dog i forbindelse med udviklingen af vores atomreaktor tvunget til at anvende natriumhydroxid og dermed tvunget til at udvikle netop denne metode, siger CEO og medstifter hos Seaborg technologies, Troels Schönfeldt

Ny virksomhed

For at termisk lagring og atomkraft ikke bliver mudret sammen har Seaborg Technologies besluttet sig for at etablere et søsterselskab, Hyme Energy, hvori lagerløsningen skal udvikles yderligere. 

Hyme Energy etableres med næsten 80 millioner kroner i ryggen af forskellige investerorer, heriblandt Anders Holck Poulsen.

I spidsen for Hyme Energy står medstifter af Seaborg Technologies Ask Emil Løvschall-Jensen. 

- Vores mission er at bringe billige, stor-skala højtemperatur energilagerløsninger på markedet i så stort et antal at det kan hjælpe med at løse problematikken med den fluktuerende sol- og vindenergi i elnettet. Termisk lagring er en nøglefaktor i stabiliseringen af elnettet og opretholdelsen af forsyningssikkerheden, siger CEO Ask Emil Løvshall-Jensen. 

Hyme Energy forventer med sin teknologi at kunne halvere prisen på stor skala energilagerløsninger uafhængig af geografiske begrænsninger. 

Fordelen ved at anvende natriumhydroxid er nemlig, at det er en billig salt, der kan rumme meget varme. Et lager på størrelse med rundetårn vil kunne lagre energi til ti timers strøm og varme til 315.000 mennesker. 

Målet for Hyme Energy etableringen af det første anlæg, et pilot projekt, i løbet af det næste halvandet år, mens selskabet ventes at gå kommercielt fuldskala inden for tre år. 

Kommenter artiklen (3)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.111