23948sdkhjf

Monster-struktur snart klar til at blive sænket ned på havbunden

En Pipeline End Manifold – PLEM – skal forbinde den norske gasrørledning Europipe II med den nye Baltic Pipe. Den gennemgår nu de sidste, vigtige test på land.

Når Baltic Pipe er i daglig drift, vil gassen blot løbe igennem strukturen, men PLEM’en er nødvendig ved idriftsættelse og forskellige, senere operationer. Blandt andet giver den mulighed for at sende ”intelligente grise” gennem gasrøret. Det er inspektionsudstyr, som kan tjekke, om der f.eks. er indvendige skader på rørledningen.

Det skriver Energinet på sin hjemmeside.

PLEM’en er bygget hos Randaberg Industries i Stavanger i Norge, og det er sket i et velfungerende samarbejde mellem mange interessenter – foruden Energinet og Randaberg Industries er det Gassco (operatør for transportsystemet for gas i Norge), deres tekniske serviceleverandør Equinor og Subsea 7, som står for design, fabrikation og installation af PLEM-strukturen.

I Stavanger gennemgår PLEM’en i denne tid en række test, inden den til december bliver sænket ned på 40 meters dybde i Nordsøen.

Testene gennemføres i to trin. Først en Fabrication Acceptance Test (FAT), som skal tjekke, at strukturen med ventiler indeholder de funktioner, den skal have

I næste omgang udføres en Site Integration Test (SIT). Her tester man på land alle de operationer, som skal gennemføres ude på Nordsøen i forbindelse med installation og idriftsættelse af systemet.

Én af de mest kritiske operationer, som skal testes, er at installere en Pig Launcher Receiver (PLR), som gør det muligt at sende ”intelligente grise” gennem gasrøret. Det er en vigtig del af planlægningen at sikre, at værktøjet, som på havet betjenes med en fjernstyret undervandsrobot, fungerer som planlagt. Og at Pig Launcher Receiver’en kan kobles på PLEM’en uden problemer.

- Jeg vil nødigt stå i en situation ombord på fartøjet og konstatere, at Pig Launcher Receiver’en og PLEM ikke passer sammen, siger Mark Christian Degn Eskesen.

Når de forskellige test er gennemført og godkendt, varer det ikke længe, inden fartøjet Seven Oceanic kan lægge fra kaj og sejle ud for at installere PLEM og PLR. Det er planlagt til at finde sted i december i år. På Nordsøen skal der desuden laves opmålinger til rørstykkerne, som skal forbinde PLEM med den norske gasrørledning og den nye Baltic Pipe rørledning.

Kilde: Energinet

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.438