23948sdkhjf

Høring: Åben dør-ordningen finjusteres og gøres teknologi-neutral

Åben dør-ordningen justeres tilbage til sit oprindelige formål om at fremme små og kystnære projekter ved at indføre nye krav til vedvarende energianlæg på havet fra den 1. juli 2022.

Energistyrelsen sender udkast til lovforslag om ændring af lov om fremme af vedvarende energi i høring tirsdag den 16. november 2021.

Det er i forlængelse af den seneste klimaaftale indgået i 2020, at det besluttet at justere åben dør-ordningen for VE-anlæg på havet.

Aftalen om justeringen er pr. 2. juni 2021 indgået mellem S, V, DF, SF, RV, EL, KF, LA, ALT og har til hensigt at bringe ordningen tilbage til sit oprindelige formål om at fremme små og kystnære projekter.

Afstand, veto & teknologineutral

Med aftalen af 2. juni indføres en afstandsbegrænsning, så der fremover kun kan ansøges om åben dør-projekter inden for 15 kilometer fra kysten. Desuden ændres den kommunale indsigelsesret til en vetoret for kommuner beliggende inden for 15 kilometer fra et projekt, skriver Energistyrelsen.

Derudover gøres ordningen teknologineutral, så den giver mulighed for at etablere forskellige VE-teknologier på havet, herunder flydende solceller eller andre VE-teknologier. Flydende solceller vil ligeledes med lovforslaget blive omfattet af værditabsordningen, salgsoptionsordningen, VE-bonusordningen, grøn pulje og garantifonden.

Endvidere præciseres statens muligheder for at give afslag til kommende projekter, der ud fra samfundsmæssige eller planmæssige hensyn ikke er relevante at gennemføre. Derfor forventer Energistyrelsen i forlængelse af lovforslaget at udarbejde en vejledning, som skal tydeliggøre, hvilke vurderinger der foretages i forbindelse med sagsbehandlingen. Det skal blandt andet udarbejdes med henblik på at vurdere, hvorvidt et projekt skal afvises ud fra samfundsmæssige eller planmæssige hensyn.

Eventuelle høringssvar skal være Energistyrelsen i hænde senest tirsdag den 14. december 2021.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125