23948sdkhjf

Leder: Med hjerne og hjerte

Når du sidder med dette magasin i hånden, er Danmark blevet 98 nye borgmestre og byråd rigere.

Om de er røde eller blå eller noget helt tredje vides i skrivende stund ikke. Men at de alle evner og ønsker at tænke og handle grønt er bydende nødvendigt.

Uagtet hvem flaskehalsen har peget på i denne omgang, så skal der føres en ambitiøs kommunal klima- og energipolitik. For det er nemlig ikke kun på nationalt og minister-niveau, at der skal tages ansvar for klimaet.

De kommunale politikere er vigtige brikker i det grønne omstillingsspil. Det er dem, der kan vende tommelen op og ned til nye grønne klima- og energiprojekter.

De kan give byggetilladelser til biogasanlæg og nye varmeværker. Udstede tilladelser til etableringen af vindmøller og solenergi. Give grønt lys til bæredygtig varmeforsyning– og etableringen af testanlæg, for nye teknologier - det være sig power-to-x, CO2-fangst og -lagring.

I Aalborg, hvor jeg skal sætte mit kryds, har vi en borgmester af rød herkomst. Det har byen haft i årevis – og spørger man sig for rundt omkring, ser det ud til at fortsætte.

Rød trumfer altså blå - men hvordan ser det egentligt ud med de grønne ambitioner hos borgmesteren, partifællerne og modkandidaterne?

Her en uge før valget, hvor denne leder er skrevet, er jeg i tvivl om, hvor mit kryds skal sættes. At der stemmes med hjerne og hjerte og at krydset bliver grønt er sikkert og vist.

Det er bare ikke så nemt at gennemskue, hvilke kandidater, der lever bedst op til hjernen og hjertets stemme.

I kandidat-testen, der angiveligt skulle kunne fortælle mig, hvem jeg er mest enig med af de lokale politikere, figurerer kun fire spørgsmål, der relaterer sig til netop klima, energi og miljø.

Derfor kan resultatet heller ikke bruges som pejlemærke, især ikke da den nye limfjordsforbindelse over Egholm har vejet tungt i mine svar, og derfor nok også er udslagsgivende for, hvem jeg er mere end 80 procent enig i.

Aalborgs siddende borgmester går til valg med intentionen om, at Aalborg skal vedkende sig sit ansvar i forbindelse med den grønne omstilling og handle derefter – Miljø og bæredygtighed skal derfor i højsædet. Om det er varm luft eller om der kommer handling bag ordene, må de næste fire år vidne om. 

Men hvordan vinder man egentlig en tvivlende vælgers stemme, sikrer sig krydset og en plads i det eftertragtede byråd?

Med roser og rundstykker, karameller og kildevand, uddelt i mængder i Aalborgs gader og stræder?

Jeg tror det ikke.

I stedet må man lade hjernen og hjertet råde og vurdere, om man også i fremtiden synes, at der skal være plads til nye grønne energi- og klimaprojekter i kommunen. Både projekter, der involverer de teknologier, vi allerede har og kender til – og de mange nye teknologiprojekter, der i den grad skal have en plads i de kommende år - også i den kommunale politik.
I min optik handler det om at finde en politiker, der tør - og som både evner og ønsker at tænke og handle grønt.

Denne leder er skrevet i forbindelse med udgivelsen af Magasinet Forsyning, der udkom den 17. november 2021.

Lederen er skrevet inden valget - men udgivet efter.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.084