23948sdkhjf

Danmark giver 100 millioner til udfasning af kul

Sort energi er en af de største stopklodser for en grøn fremtid. Derfor sætter Danmark konkret ind for at udfase brugen af kul.

Danmark vil donere 100 millioner kroner til arbejdet med at opkøbe og lukke kulkraftværker og investere i nye energikilder.

Det annoncerede udenrigsminister Jeppe Kofod torsdag i forbindelse med COP26 i Glasgow.

- Klimaforandringerne er vor tids største udfordring og udfasningen af fossile brændstoffer er afgørende for, at vi kommer i mål i kampen for at stoppe dem. Regeringen ønsker at gå på to ben i vores klimaindsats, så vi både arbejder for at udfase kul, men også samtidig investerer massivt i nye grønne energikilder, siger Jeppe Kofod. 

Kul udgør den største enkeltstående kilde til de globale temperaturstigninger. Det haster derfor mere end nogen sinde, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgesen

- Den nye danske finansiering vil hjælpe kultunge lande med at reducere deres kulforbrug og skabe nye indkomstmuligheder i deres lokalsamfund – en helt afgørende forudsætning for, at vi lykkes med at accelerere energiomstillingen, siger Dan Jørgensen.

For at kunne fastholde målsætningen i Parisaftalen om 1,5 grad temperaturstigning opfordrer FN til, at kul udfases i alle OECD-lande senest i 2030 og i resten af verden inden 2040.

Sydafrika, Indien, Indonesien og Filippinerne

Helt konkret går det danske bidrag til Climate Investment Funds nye program Accelerating Coal Transition. Fokus vil i første omgang særligt ligge på Sydafrika, Indien, Indonesien og Filippinerne og arbejdet omfatter planer for alternativ beskæftigelse af lokalbefolkningen, de steder der bliver berørt.

- Vi skal have bæredygtige planer for, hvordan kulkraftværkerne bliver nedlagt. For eksempel skal lokalbefolkningen sikres alternativ beskæftigelse eventuelt gennem omskoling. Det er vigtigt for mig som udenrigsminister, at vise vi kan få alle med i den grønne omstilling. Jeg tror, Danmark kan gå forrest og vise det gode eksempel, siger Jeppe Kofod.

De fire primære modtagerlande Sydafrika, Indonesien, Indien og Filippinerne er udvalgt, idet der her forventes at kunne opnås størst CO2-reduktionseffekt. Danmark har i forvejen et betydeligt myndighedssamarbejde inden for energi med Sydafrika, Indonesien og Indien. Det nye program vil således supplere den danske indsats for vedvarende energi og energieffektivitet i landene.

UK, USA, Canada og Tyskland har ligeledes givet tilsagn om støtte til Climate Investment Funds kuludfasningsprogram.

Den danske donation er del af regeringens forslag til finansloven for 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.078