23948sdkhjf

- Vi kører videre ud ad det grønne gasspor

Dansk Gas Forening hædrer hvert år innovative kræfter i gasbranchen, der arbejder for grøn udvikling og omstilling.

I år er Gasprisen gået til to borgmestre Holger Schou Rasmussen, fra Lolland Kommune, og John Brædder fra Guldborgsund Kommune. De modtog prisen for deres arbejde med at få gas til Lolland-Falster og dermed skabe grundlaget for i første omgang at få omlagt sukkerfabrikkernes produktion til gas i stedet for kul og olie, og siden hen skal en række andre lokale storforbrugere af energi også kobles på gasnettet. Dette ledsages af planerne om at bygge et biogasanlæg med en kapacitet på 600.000 tons organisk biomasse. Det færdigbyggede anlæg kan producere 35 millioner kubikmeter biogas årligt.

Alt i alt en rigtig vindersag: Kraftig reduktion af CO2-udledningen fra Nordic Sugar, mere beskæftigelse på Lolland-Falster og et rygstød til den grønne omstilling i Danmark.

En af de helt centrale opgaver i forbindelse med forsyningen af gasnettet med stadig større mængder af biogas består i at få det fulde overblik over mængden af metan, der slipper ud fra biogasanlæggene. Ifølge Energistyrelsens seneste rapport fra september i år er metantab fra biogasanlæg på 2 procent. Samme rapport og biogasbranchens eget måleprogram viser dog, at det er fuldt ud realistisk at bringe metantabet ned på 1 procent, fordi en række af biogasanlæggene allerede på nuværende tidspunkt ligger pænt under 1 procent. Det bliver især Energistyrelsens nye krav til biogasanlæg og biogasproducenternes stærke økonomiske incitament til at nedbringe metantab, der baner vejen for, at tallet lander på de vigtige 1 procent, som klima-, energi- og forsyningsministeren også har sat som forudsætning i sin klimafremskrivning. Selv med et metantab på 2 procent bliver klimaet i 2021 sparet for drivhusgasser svarende til knap 1,5 millioner tons CO2.

Gasbranchen i Europa har allerede i en række år foretaget systematiske målinger af metantab fra gasnettet, og nye fælles EU-regler for målinger og opgørelser ventes i løbet af kort tid. I starten af 2021 blev en kortlægning af det samlede metantab fra det danske gasnet offentliggjort. Den viser et tab på 1,7 mio. Nm3 metan, svarende til 0,07 procent af det samlede danske gasforbrug. Arbejdet fortsætter, og nye tal fra 2020 er lige på trapperne. 

Internationalt er der også fokus på metan og metanudslip. I forbindelse med FN’s Klimatopmøde COP26 i Glasgow i næste måned bliver der arbejdet på at få en aftale på plads om en fælles 30 procent reduktion af metanudledning, hvilket vil være af stor betydning for klimaet, da metan virker kraftigere på drivhuseffekten end CO2. Foreløbig har 33 lande med USA og EU i spidsen stillet sig bag en aftale om så vidt muligt at eliminere udslip af metan med 30 procent frem mod 2030. 

Ifølge Det internationale Energiagentur (IEA) har metan til dato bidraget med næsten en tredjedel af den globale temperaturstigning, og derfor vil et stop for udledningen af metan kunne have en meget større effekt end de fleste andre tiltag mod klimaforandringerne. Det er de hårde facts, og derfor er indsatsen for at begrænse metanudslip så afgørende for vores klima.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079