23948sdkhjf

Corona gav arbejdsro: Nu er ny varmepumpeaktør klar til det danske marked

Ti dage før corona sådan rigtig brød ud i Danmark, startede Kristan Sørensen sin virksomhed Natref Engineering op. 

I det regi vil han hjælpe varmepumperne ind på varmeværkerne. Og det vel at mærke varmepumper med miljøvenlige kølemidler som ammoniak og CO2.

Netop det miljøvenlige aspekt er ret vigtigt for Kristian Sørensen, der har været i kølebranchen i mere end tyve år, og i årene forud for etableringen af Natref Engineering var freelancekonsulent i fjernvarmebranchen. 

- Jeg sælger udelukkende varmepumper med miljøvenlige midler, og jeg siger benhårdt nej til de miljøskadelige midler, siger Kristian Sørensen, der allerede har leveret varmepumper til to projekter, ikke mærker noget til komponentmangel og i øvrigt ikke er gift med ét bestemt kølemiddel.

Men alt det kommer vi tilbage til. 

En hæmsko eller arbejdsro

Ti dage. Det var alt, hvad Kristian Sørensen fik med Natref Engineering, før corona holdt sit indtog og vendte op og ned på alting. 

Men det har ikke været nogen hæmsko, fortæller han. 

- Det gav mig en arbejdsro til at arbejde med det, jeg gerne ville, siger han og tilføjer: 

- Men det er klart, at det var svært at komme ud til folk.

Han fandt dog hurtigt en løsning og vejen ind på varmeværkerne gik via telefonmøder, teams og mails. 

Marstal & Solrød

Natref Engineering har haft held med sin mission og fremgangsmåde.

I øjeblikket er Kristian Sørensen ved at etablere to varmepumpeanlæg i henholdsvis Marstal og i Havdrup ved Solrød.

Ved Marstal Fjernvarme er han i gang med at montere to varmepumper med en samlet kapacitet på 3,5 MW, hvor det er damvarmelageret, der skal fungere som energikilde. 

- Det er to af de største Sabroe-varmepumper også kaldet heatpacks, vi er ved at montere. Marstal Fjernvarme får en langt bedre COP med de to nye varmepumper end med den gamle. Der var FAT-test lige før efterårsferien, og så skal de sættes i drift i november, fortæller Kristian Sørensen.

Hos Solrød Fjernvarme er man dog langt fra så langt. 

- Vi har solgt projektet til Aalborg CSP. Anlægget, der er en transkritisk CO2-varmepumpe med 1,2 MW kapacitet og med luftoptag, skal opstilles i den lille by Havdrup lidt uden for Solrød, hvor man er ved at udbygge fjernvarmenettet, fortæller Kristian Sørensen.

Komponentmangel

Opgaven hos Solrød Fjernvarme er en smule forsinket på maskinrumsentreprisen på grund af komponentmangel. 

Det er dog ikke noget Kristian Sørensen mærker meget til i Vestbjerg nord for Aalborg. 

- Jeg kan godt mærke forsinkelser, men jeg synes ikke, det er sådan, at man ikke kan få fat i tingene. Marstal er gået relativt godt igennem, og varmepumpen til Solrød købte vi allerede i foråret, og den har stået på lager siden, siger Kristian Sørensen.

Ikke gift med ét kølemiddel

Natref Engineering har meldt sig ind på et marked, hvor der i forvejen er mange stærke aktører.

Det afskrækker dog ikke Kristian Sørensen, der mener at have en fordel. 

- Jeg kan det samme som de andre, men jeg er ikke gift med kun ét kølemiddel. Jeg synes CO2-varmepumper er fine til mange ting. Men der er også ting, de ikke kan. Jeg oplyser kunden om performance, COP og priser og forholder mig ellers neutralt. Men det skal være miljøvenligt, siger Kristian Sørensen, der ovevejende gør sig i Advansor- og Sabroe-varmepumper med enten ammoniak eller CO2 som kølemiddel. 

Går efter fjernvarmebranchen

Marstal Fjernvarme og Solrød Fjernvarme er altså de første fjernvarmeselskaber, der gør brug af Kristian Sørensen og Natref Engineerings kompetencer. 

I løbet af sin forholdsvis korte levetid har Natref Engneering ud over fjernvarme-opgaverne lavet et par små opgaver. Blandt andet har Natref Engineering leveret et par mindre industrielle køleanlæg til en finsk isbank, der køler kohud ned. Derudover er det blevet til et par affugter-systemer.

Men det er meningen, at Kristian Sørensen vil fokusere på fjernvarme-segmentet samt de mere specielle industrielle systemer.

- Jeg vil overvejende være i Danmark og henvende mig til fjernvarmebranchen. Med det potentiale, der er i fjernvarmebranchen i de næste mange år, er der meget at komme efter, slutter Kristian Sørensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079