23948sdkhjf

Aseteks vandkølede datacenter nomineret til Fjernvarmeprisen 2021

Dansk Fjernvarme har netop nomineret den nordjyske techvirksomhed Asetek A/S i Aalborg som en af tre kandidater til Fjernvarmeprisen 2021. 

Prisen tildeles sædvanligvis - men ikke altid - et af landets mange fjernvarmeværker. Men Asetek har altså gjort sig særligt bemærket med sin overskudsvarme-aftale med Aalborg Forsyning.

Fjernvarmeprisen

Den første nominerede til Fjernvarmeprisen er Assens Fjernvarme

Sidste år vandt Hvide Sande Fjernvarme prisen.

Året før var det Trustrup-Lyngby vand- og varmeværk (TLV) på Djursland, der løb med sejren. 

Asetek har skabt en forretning og virksomhed med over 100 ansatte på udvikling af processorvandkøleteknologi til PC’er og servere som OEM til verdens kendte computerproducenter. Direkte processorvandkøling, som især er installeret i millioner af gamingcomputere, benyttes her som alternativ til den traditionelle luftkøling, som også pr. tradition benyttes i datacentre. Mere end 20 større datacentre i primært Asien og USA benytter allerede Asetek-teknologi af energibesparelsesårsager.

Imidlertid har Asetek dokumenteret, at netop processorvandkølingsteknologien – som en ekstra kæmpe klimabonus – er særlig velegnet, når det kommer til effektiv udnyttelse af de enorme mængder af restvarme fra de tusindvis af kølekrævende servere, i de stadigt flere datacentre, der skyder op overalt i verden og specielt i Danmark.

Det beviser Asetek med sit eget lille testdatacenter som det foreløbig eneste i verden, hver dag i praksis som tilkoblet leverandør til Aalborg Forsynings fjernvarmenet af 60-65 grader varmt vand – uden behov for ekstra varmepumper.

- Asetek har lavet et demonstrationsdatacenter, der er tilkoblet Aalborg Forsyning. Erfaringer herfra viser, at op mod 80 procent af den strøm, som datacenteret bruger, kan sendes videre til fjernvarmenettet, skriver Dansk Fjernvarme om baggrunden for nomineringen. 

Vigtig løsning

Også hos Asetek’s samarbejdspartner og betalende kunde til virksomhedens datacenteroverskudsvarme, Aalborg Forsyning, er der glæde over og stor opbakning til nomineringen.

- Det at vi her kan få leveret overskudsvarmen fra Aseteks datacenter ved 60-65 grader uden behov for kostbare varmepumper er rigtig vigtigt for os. Fjernvarmeinstallationer, der gør det muligt at udnytte Asetek-teknologien, er meget enkle og vedligeholdelsesfri og selvfølgelig billigere i anskaffelse og drift. Dermed modtager vi nemlig varmen ved den rette temperatur, så den kan sendes direkte videre til fjernvarmeforbrugerne. Det er rigtigt interessant og perspektivrigt, hvis andre datacentre gjorde det samme, siger forsyningschef Jesper Møller Larsen fra Aalborg Forsyning.

Fjernvarmeprisen 2021 uddeles på Dansk Fjernvarme årsmøde 28. oktober - efter en afstemning blandt årsmødedeltagerne.

Videoen er produceret af Dansk Fjernvarme

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094