23948sdkhjf

Vestjysk bioraffinaderi nærmere realisering

Dansk konsortium går videre med ambitiøse planer om 2. generations bioethanol, store mængder af biogas og fossilfri el og fjernvarme
Allerede i 2016 kan en nyopført bioethanolfabrik i Måbjerg, mellem Holstebro og Struer, begynde at levere 2. generations bioethanol baseret på halm.

I tæt symbiose vil en klynge af bioenergianlæg – samlet i et helt bioraffinaderi under navnet Maabjerg Energy Concept – producere 73 millioner liter bioethanol, næsten 100 millioner kubikmeter biogas samt fossilfri el og fjernvarme i mængder, der vil give Holstebro og Struer en negativ bundlinje i CO2-regnskabet.

Konceptet har siden august 2011 gennemgået en omfattende teknologisk og økonomisk analyse.
Maabjerg Energy Concept har et foreløbigt estimeret anlægsbudget på 3,6 milliarder kroner. Heraf udgør investeringer i produktionsanlæg ca. 2 milliarder kroner, mens øvrige udgifter udgøres af bl.a. projektering, værdi af eksisterende anlæg, byggerenter og uforudsete udgifter.

Set over en 20-årig periode forventer konsortiet et positivt afkast af investeringen. Det skyldes en unik model for hele konceptet, fortæller bestyrelsesformand i Maabjerg Energy Concept Jørgen Udby:

- Ved at lade produktionen af 2. generations bioethanol indgå i tæt symbiose med biogasproduktion og kraftvarme kan vi udnytte energiindholdet i halmen optimalt. Det giver nogle markante fordele frem for isolerede bioethanolfabrikker, hvor biprodukterne ikke udnyttes lige så effektivt.

Et stærkt konsortium
Bag Maabjerg Energy Concept står et konsortium af de lokale energi- og affaldsselskaber Vestforsyning A/S, Struer Forsyning A/S og Nomi I/S samt DONG Energy A/S og Novozymes A/S. Novozymes, der leverer bioteknologisk viden til projektet, har netop offentliggjort, at man indtræder i konsortiet for at deltage i udviklingen af konceptet.

- Vi har et stærkt konsortium, hvor vi lokalt har erfaringen med at tænke bioenergi og kraftvarme ind i en helhed, ligesom vi har et tæt samarbejde med landbruget, der leverer råvarerne. Og ingen steder finder man stærkere teknologiske partnere end DONG Energy og Novozymes, siger Jørgen Udby.

Konsortiet præsenterer fredag sin forretningsplan for klimaminister Martin Lidegaard på et møde i Holstebro. Her vil ministeren blandt andet få at vide, at bioethanolproduktionen vil kunne dække 1/3 af hele Danmarks behov i 2020. Mødet med ministeren vil især handle om fremtidige rammebetingelser for produktion af 2. generations bioethanol.

Maabjerg Energy Concept vil i anlægsfasen give en samfundsøkonomisk gevinst på ca. 3 milliarder kroner og skabe 4.100 arbejdspladser. I driftsfasen vil konceptet varigt forbedre samfundsøkonomien med 1.6 mia kr. og skabe 2.200 arbejdspladser, skriver Maabjerg Energy Concept i en pressemeddelelse.

Konsortiet vil bruge resten af 2012 på detailprojektering og optimering af planerne, sådan at man til nytår kan tage den endelige beslutning om at sende de første anlægsopgaver i licitation i løbet af 2013. Målet er at begynde produktionen af bioethanol i starten af 2016.


Læs også:
Novozymes partner i energiprojekt
Banebrydende koncept for bioenergi i Måbjerg
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084