23948sdkhjf

Rema 1000s nye højvarelager får rigtig mange solceller på toppen

Sygehusbygningerne i Region Syd, Operahuset i København – og nu også Rema 1000s højvarelager i Horsens.

Alle har de store tagbaserede solcelleanlæg til fælles.

Samlet set har sygehusbygningerne i Region Syd fået installeret 12.000 kvadratmeter solceller, og mens der på taget af Operaen er installeret 3.500 kvadratmeter, så topper Rema 1000s nye højvarelager i Horsens altså listen. 

Her installerer selskabet i øjeblikket 19.300 kvadratmeter solceller – ganske vist fordelt på to bygninger. Det svarer til tre fodboldbaner, oplyser en enkelt Google-søgning. 

På det 35 meter høje tørvarelager (i daglig tale højvarelageret, red.) etableres ca. 7.300 solceller, hvilket svarer til 15.800 kvadratmeter solceller. På bygningen ved siden af højvarelageret, der huser returterminalen, etableres der ca. 1.650 solceller, hvilket svaret til ca. 3.500 kvadratmeter solceller.

Dermed bliver anlægget blandt de største tagbaserede solenergianlæg i Danmark.

Amatech A/S er totalentreprenør på byggeriet af tørvarelageret, mens solcellepanelerne leveres af Phønix Tag.

Fuldautomatisk lager

Solcelleanlægget forventes at producere 3.650 MWh om året, hvilket er nok til at dække elforbruget i 800 danske husstande. Dog er det kun en lille del af forbruget på matriklen i Horsens, der dækkes af det nye anlæg. 

- Selvom det er et stort anlæg, så overstiger vores samlede produktion og dermed vores elforbrug på matriklen stadig anlæggets formåen, siger Jonas Schrøder, kommunikationschef hos Rema 1000.

Det skyldes kort og godt, at matriklen huser ikke blot det kommende højautomatiserede lager, men også de nuværende lagerbygninger, som bliver koblet sammen med det nye lager, en returterminal for plastkasser og andet fra butikkerne samt hele Rema 1000s danske administration.

- Særligt højlageret bruger strøm, da det er fuldautomatisk robotstyret, siger Jonas Schrøder.

Økonomien trækker

Når de danske virksomheder i stadig større grad investerer i de store tagbaserede solcelleanlæg er det selvfølgelig for at støtte op om den grønne omstilling. Men økonomien spiller også en væsentlig rolle. 

Det er nemlig blevet billigere og billigere at sætte solceller op over de seneste år. 

- Jeg har set en opgørelse, hvor prisen er halveret siden 2012. Og det er klart, at det så bliver mere interessant for kunderne, eftersom solcellerne tjener sig selv hjem hurtigere og kræver en mindre investering, siger Morten Nørgaard fra virksomheden Elcon, der blandt andet har opstillet solcellerne på Region Syds sygehusbygninger. 

Det samme gør sig gældende i Horsens. Først kommer den grønne omstilling og dernæst det økonomiske aspekt. Derfor overvejer Rema 1000 også at opstille yderligere solceller, så man bliver endnu mere selvforsynende med strøm på Marsallé 32.

- Vi overvejer i øjeblikket at også vores eksisterende lagerbygninger skal have solceller på – så bliver det omkring en fordobling af kapaciteten, for kigger man på tilbagebetalingstiden giver det god mening. Samtidig giver det en god risikodækning i forhold til de stigende elpriser, der tales så meget om i øjeblikket, siger Jonas Schrøder.

Højvarelageret i Horsens står færdigt næste år. Dog idriftsættes solcellerne allerede omkring årsskiftet.

Rema 1000 som Sommerfuglepartner

Etableringen af de mange tusinde kvadratmeter solceller er ikke første gang at Rema 1000 har fokus på klimaet.

For et par år siden indgik Rema 1000 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive sommerfuglepartner.

Aftalen betød konkret, at hvad der svarer til otte fodboldbaner omkring virksomhedens administration og centrallager i Horsens er blevet indrettet som grønne arealer med særligt fokus på biodiversiteten for sommerfugle og andre insekter.

Det betyder naturligvis også, at der ikke må sprøjtes på arealerne.

Kilde: Rema 1000

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125