23948sdkhjf

Energifråds i Nordsøen skal nedbringes

Oliebranchen skal over de næste tre år nedbringe forbruget af gas ved olieproduktionen i Nordsøen med 250 mio. kubikmeter.
Som et led i en vidtgående plan skal oliebranchen reducere sit forbrug med sammenlagt 257 mio. kubikmeter gas. Det svarer til 6 pct. af hele det danske årlige forbrug af naturgas. Kravene indgår i en plan for at effektivisere olie- og gasproduktionen markant i Nordsøen, det skriver Børsen.

- Jeg forventer, at dette vil forbedre økonomien for olieindustrien. Det er utroligt meget energi, der brændes af nytteløst, som i stedet kan bruges og sælges som varer. Det er rentable investeringer, og det er derfor, vi har kunnet opnå så markante resultater på så kort tid, for der var så mange lavthængende frugter, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Ministeren mener ifølge Børsen, at de stigende oliepriser gør dette attraktivt for oliebranchen, der bruger gas til produktionen på platformene.

På platformene brændes den overskydende gas af, det kaldes “flaring”, og i 2006 udgjorde dette forbrug sammenlagt 882 mio. kubikmeter gas. Danmark bruger årligt 4 mia. kubikmeter gas, så det er altså enorme mængder gas, der bruges på de danske platforme.

- De stigende energipriser gør disse investeringer mere attraktive. Erfaringerne viser, at der er masser af lavthængende frugter, siger ministeren til Børsen. Han er overbevist om, at olieselskaberne nok skal nå at opfylde målene, da det også er i deres interesse.

Besparelse eller udgift?
Hos Maersk Oil, som allerede har reduceret flaring med 60 pct, og dermed er foran planerne, er direktør for de danske felter, Mark Wallace, ikke sikker på om de nye krav bliver en udgift eller besparelse.

- Jeg har ikke nøjagtige tal for dette, men alene nedbringelse af flaring fra platformene kræver ni selvstændige projekter, så vi ser nøje på økonomien. Det betyder, at vi bliver mere effektive i vores produktion af olie og gas, siger Mark Wallace til Børsen.

Direktøren vurderer dog, at et loft over gasforbruget i produktionen kan få betydning for olieindvindingen til Danmark.

- Vi vil formentlig ikke kunne gennemføre brug af CO2 til at øge olieindvindingen uden at forbruge mere energi, så dette vil være en afvejning af, hvor meget vi må forbruge, og hvor meget mere olie og gas, vi skal hente op til Danmark, siger Mark Wallce til Børsen.

Dong på forkant med nye krav
Det statskontrollerede energiselskab Dong Energy har taget de skrappere krav med i opbygningen af det nye Hejre-felt, som skal stå færdigt i 2015. Der er tale om den største investering i Nordsøen i mange år, hvor Dong Energy hæfter for en investering på 9,2 mia. kr. De skrappere krav til at reducere udledningen af gas er bygget ind i Hejreprojektet, skriver Børsen.

- Vi så, at dette spillede en central rolle i projekteringen af Hejre-feltet. Det er med Dong Energy som operatør, og de er optaget af det her. Reduktion af energiforbruget ved indvinding fører også til en forøgelse af den salgbare gas, siger Jens-Birger Christophersen, specialkonsulent i Energistyrelsen, der står bag godkendelsen af olie- og gasprojekteri Nordsøen.

Dong er også central i en del af handlingsplanen om at nedsætte forbruget af gas. Flaringen fra Dong-platformen “Siri”, som har voldt energiselskabet store vanskeligheder, er så stor, at denne platform er et
særligt fokus område for Energistyrelsen, skriver Børsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205