23948sdkhjf

Cowi har fået en ekstra milliard i bogen

Opdateret 08:46 med information om udlandet, investeringer og regnskabstal.

Rådgiverkæmpen Cowi har oplevet stor efterspørgsel i det første halvår af 2021. Driftsresultatet blev 185 mio. kr., hvilket var 40 pct. bedre end samme periode sidste år. Samtidig er omsætningen vokset med 28 mio. kr. til 3.335 mio. kr. – det til trods for, at selskabet har frasolgt sin kortlægningsforretning og har lukket eller neddroslet sin tilstedeværelse i markeder uden for Skandinavien, Storbritannien og Nordamerika.

Men fokus på kernemarkederne og projekteksekvering har givet pote, lyder det: Ordrebeholdningen er nu næsten på 5 mia. kr., 1 mia. kr. mere end for et år siden.

– Forklaringen på vores fremgang skal især findes i vores strukturerede arbejde med at forbedre kundeoplevelsen. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem kundetilfredshed, projektgennemførsel og lønsomhed, og vores kundetilfredshed (Net Promotor Score) er steget fra 38 til 48 i det forgangne år, siger Cowi’s topchef, Lars-Peter Søbye, i en pressemeddelelse.

– Desuden har vi haft medvind på vores markeder, da alle forsøger at omstille sig til en grøn fremtid. Og lige netop grøn energi og infrastruktur er Cowis kernekompetencer, så vi har haft en særdeles stærk markedsposition her i første halvår, tilføjer han.

Arbejdskraft er udfordringen

Væksten kan især relateres til selskabets forretning i Storbritannien og Norge, hvor der investeres massivt i ny grøn infrastruktur. 

– I Storbritannien har vi sammen med vores partnere vundet en række gigantiske infrastrukturprojekter. For eksempel High Speed 2 jernbaneprojektet til en samlet anlægningsudgift på over 850 mia. kr. I Norge er vi også involveret i en række signifikante infrastrukturprojekter. Og med den danske regerings nye ambitiøse infrastrukturplan til 160 mia. kr., så vil vi også snart se lignende projekter i Danmark, forklarer Lars-Peter Søbye og tilføjer: 

– Vores udfordring handler derfor ikke så meget om at vinde nye projekter, men derimod om at tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere til de mange spændende projekter, vi vinder. Dét at kunne tiltrække den nødvendige arbejdskraft er også en forudsætning for, at vi, som industri, overhovedet kan nå i mål med den grønne omstilling. 

Fart på digitalisering og partnerskaber

For at kunne håndtere fremtidens mange projekter har Cowi fortsat det høje investeringsniveau i både ny teknologi og digitalisering. Ifølge Lars-Peter Søbye en nødvendighed i forhold til at understøtte den grønne omstilling og samtidig at sikre kvalitet og holdbarhed i byggeriet. 

Desuden har rådgiverkæmpen investeret mere i partnerskaber på tværs af værdikæder for bedre at kunne håndtere flere og mere komplekse projekter. Det er eksempelvis startupvirksomheder tilknyttet Urbantech programmet. 

– Vi traditionelle ingeniører kan løse de fleste af de klima- og urbaniseringsudfordringer, verden står over for. Men vi kan ikke gøre det tids nok. Derfor er vi nødt til at kigge uden for industrien og koble os sammen med andre, som tænker anderledes, digitalt og hurtigt, forklarer Lars-Peter Søbye. 

Cowi A/S
mio. kr. 1. halvår 2021*  1. halvår 2020
Omsætning 3.335 3.307
Driftsoverskud før renter og skat (EBIT) 130 117
Resultat før skat 126 114
Periodens resultat 82 74
Egenkapital 1.433 1.307
Antal ansatte 6.720 6.735
Regnskabsåret blev afsluttet 06.30.2021.
* inkl. Oman voldgiftsomkostninger:
Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111