23948sdkhjf

Danmarks mest erhvervsvenlige kommune kåret: Se hvor din kommune ligger

Gennem de 11 år, DI har undersøgt de lokale erhvervsvilkår er virksomhederne overordnede tilfredshed med kommunerne steget, men undersøgelsen i år viser, at de små virksomheder er markant mindre tilfredse med kommunerne end de store.

Blandt de store virksomheder med over 100 ansatte angiver 76 procent af virksomhedslederne sig som ”meget tilfreds” eller ”tilfreds”, mens dette kun er gældende for 54 procent af mikrovirksomhederne (virksomheder med under 10 ansatte).

DI håber, at kommunerne vil blive bedre til at nå ud til de små virksomheder.

Fakta

 • 7.770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
 • Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
 • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
 • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner. Der er modtaget svar fra mindst 24 virksomheder i de 93 medvirkende kommuner.

- Over 90 procent af de danske virksomheder har under 10 ansatte, så hvis man som kommune kun har fokus på de største virksomheder i kommunen, misser man rigtigt mange. De små virksomheder har oftest andre behov, og især administrative byrder fylder mere, fordi man simpelthen har færre hænder til at tage sig af dem, siger Anders Søndergaard Larsen, medlemsdirektør i Dansk Industri.

Forskellen er særligt udtalt inden for de områder, hvor virksomhederne har en direkte kontakt med kommunen. Når virksomhederne svarer på deres tilfredshed med den kommunale sagsbehandling og information og dialog med kommunen er der således store forskelle. For eksempel er kun 37 procent af mikrovirksomhederne tilfredse med dialogen mellem erhvervslivet og kommunens embedsmænd, mens tilfredsheden for virksomhederne med over 100 ansatte ligger på 67 procent.

- Tallene tyder på, at mange kommuner har prioriteret en øget indsats for udvalgte større virksomheder, mens andre, især de små, falder i baggrunden. Det er naturligvis vigtigt, at alle virksomheder, ligegyldigt om det er en stor international virksomhed eller lille lokal virksomhed, oplever mødet med kommunen som positivt. Derfor håber jeg, at kommunerne vil se på, hvordan de kan sikre en god kontakt med alle typer af virksomheder, siger Anders Søndergaard Larsen.

Forskellen mellem øst og vest større end nogensinde

Forskellen mellem store og små virksomheder er mest tydelig øst for Storebælt, og det er da også endnu engang særligt de jyske kommuner, der brillerer i undersøgelsen. Ni ud af ti kommuner i årets top 10 er jyske kommuner, og Ikast-Brande løber igen med sejren. Modsat er ni ud af ti kommuner af de dårligste placeringer beliggende på Sjælland eller Bornholm.

Alle tre jyske landsdele har de bedste gennemsnitlige placeringer. Fyn ligger sig i midten, og både Sjælland og Hovedstaden får en gennemsnitlig placering på 62. Faktisk er forskellen på Jyllands og Sjællands samlede gennemsnit i år større end nogensinde, med 33 placeringer.

- Vi ser desværre, at nogle kommuner hellere vil opfatte sig selv som bosætningskommuner fremfor erhvervskommuner, og at det er få kommuner på Sjælland, der bærer store dele af arbejdspladserne. Det er ærgerligt, for lokale virksomheder betyder arbejdspladser og omsætter sig i sidste ende til velfærd og lokal stolthed, siger Anders Søndergaard Larsen, der har et klart budskab til landets kommuner.

- Undersøgelsen viser tydeligt, at der er milevid forskel på den erhvervsvenlighed man møder, hvis man er en lille sjællandsk virksomhed og en stor jysk virksomhed. Det er en skævvridning, der kan betyde både arbejdspladser samt kroner og ører. Jeg vil anbefale kommunerne at tage dialogen med de lokale virksomheder om, hvor der skal sættes ind for at skabe bedre vilkår for alle lokale virksomheder - store som små, udtaler Anders Søndergaard Larsen.

Her er listen over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner:

 1. Ikast-Brande
 2. Silkeborg
 3. Hedensted
 4. Vejen
 5. Billund
 6. Odder
 7. Varde
 8. Nordfyn
 9. Skive
 10. Ringkøbing-Skjern
 11. Morsø
 12. Herning
 13. Thisted
 14. Ballerup
 15. Sønderborg
 16. Favrskov
 17. Horsens
 18. Esbjerg
 19. Skanderborg
 20. Høje-Taastrup
 21. Ishøj
 22. Vejle
 23. Sorø
 24. Middelfart
 25. Lemvig
 26. Fredericia
 27. Solrød
 28. Aabenraa
 29. Haderslev
 30. Rebild
 31. Holstebro
 32. Brønderslev
 33. Frederikshavn
 34. Kolding
 35. Gentofte
 36. Svendborg
 37. Nyborg
 38. Randers
 39. Vesthimmerland
 40. Gladsaxe
 41. Assens
 42. Hvidovre
 43. Vallensbæk
 44. Tønder
 45. Ringsted
 46. Hjørring
 47. Jammerbugt
 48. Glostrup
 49. Lejre
 50. Egedal
 51. Furesø
 52. Viborg
 53. Brøndby
 54. Aalborg
 55. Faaborg-Midtfyn
 56. Frederiksberg
 57. Guldborgsund
 58. Greve
 59. Allerød
 60. Holbæk
 61. Struer
 62. Kalundborg
 63. Albertslund
 64. Næstved
 65. Hillerød
 66. Stevns
 67. Køge
 68. Herlev
 69. Århus
 70. Faxe
 71. Norddjurs
 72. Lolland
 73. Lyngby-Taarbæk
 74. Odense
 75. Mariagerfjord
 76. Frederikssund
 77. Fredensborg
 78. Rødovre
 79. Slagelse
 80. Syddjurs
 81. Rudersdal
 82. Roskilde
 83. Vordingborg
 84. Hørsholm
 85. Tårnby
 86. København
 87. Gribskov
 88. Odsherred
 89. Helsingør
 90. Halsnæs
 91. Kerteminde
 92. Dragør
 93. Bornholm
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.066