23948sdkhjf

Slut med fjernvarme: Her skal du pludselig selv investere sekscifret beløb

Når vinterkulden bider fra sig til januar, kan beboerne i Hammershøj og Østerby ikke længere bare skrue op for varmen, som de plejer.

Først skal de hver især have installeret en varmepumpe, et pillefyr eller en anden varmekilde i deres eget hus.

Til nytår lukker og slukker Øland Kraftvarmeværk efter at have leveret fjernvarme i knap 30 år.

Med en pris på 21.236 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter, ligger Øland på top fem over de dyreste steder i Nordjylland at tænde for radiatoren.

Et tal, der allerede har fået flere husstande til at fravælge fjernvarmen. Syv har meldt sig ud. Otte andre er på vej. Tilbage står 147 familier, som inden længe skal finde en løsning.

Varmetab og tabt tilskud

Der er flere grunde til, at det er blevet alt, alt for dyrt at holde kulden for døren. Det forklarer formand for Øland Kraftvarmeværk, Bjarne Frost.

- Vi er et lille varmeværk og samtidig har vi et varmetab på over 40 %, fordi husene her ligger for spredt, siger han.

Samtidig peger han på, at den skyhøje varmepris især skyldes, at politikerne på Christiansborg i 2018 besluttede at fjerne det såkaldte grundbeløb, som flere små værker nød godt af.

Øland Kraftvarmeværk blev opført i 1993 for at være med til at sikre en stabil elforsyning. Overskudsvarmen fra elproduktion blev solgt som fjernvarme, og da elpriserne faldt, indførte man et tilskud til kraftvarmeværkerne.

Grundbeløbets størrelse hang sammen med markedsprisen på el. Når elprisen faldt, steg tilskuddet - indtil det for tre år siden blev afskaffet og mod de flestes forventning ikke blev erstattet af et andet.

Ingen nem løsning

Bjarne Frost og de øvrige bestyrelsesmedlemmer har vendt hver en sten, men ikke fundet noget, der kunne sikre borgerne billigere fjernvarme i fremtiden. Tværtimod.

- Vi kunne få splinternye rør, men det ville kræve en investering på 12 millioner og der ville stadig være et ret stort varmetab, siger han og slår ud med armene.

- Vi har kigget på at lægge rør til Brovst eller Halvrimmen og blive koblet på deres fjernvarme.

- Vi har kigget på at installere en varmepumpe her på kraftvarmeværket. Vi har kigget på alle løsninger, sukker formanden.

Uanset hvordan de vender og drejer det, er konklusionen den samme: For dyrt. Både for samfundet og den enkelte, viser beregninger, som det rådgivende ingeniørfirma Niras har lavet for værket.

Rettidig omhu

Besparelsen kommer dog først efter en investering i 100.000 kroners-klassen. Alt efter huset koster et anlæg med varmepumpe ifølge Bjarne Frost mellem 80.000 og 150.000 kroner.

Et beløb der ifølge formanden er hovedårsag til at 18 husstande ud af 99 fremmødte til den ekstraordinære generalforsamling i juni stemte imod lukningen.

- Der er da nogle stykker, der er rigtigt trætte af det. Det er træls at skulle ud og investere, siger han.

Derfor kan beboerne nu slippe for at få penge op af lommen med det samme, hvis de vælger en løsning hos et af de tre firmaer, der tilbyder varmepumpe på abonnement.

- Nu skulle der være muligheder for alle - også dem, der ingen penge har, siger Bjarne Frost og slår samtidig fast, at beboerne på Øland kommer til at spare penge på lang sigt.

- Man skal huske at kigge både ti og tyve år frem i tiden. Det har vi jo også gjort i kraftvarmeværket. Det er rettidig omhu at lukke ned nu.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11