23948sdkhjf

Vestas åbner batteridrevet lynladestation sammen med olieselskab

Hvordan kan man oplade sin elbil med garanti for, at den strøm, man tilfører batteriet, faktisk er grøn? Det spørgsmål besvarer to danske virksomheder nu i forbindelse med lanceringen af et nyt koncept.

Onsdag den 30. juni åbner OK og Vestas nemlig en stor batteridrevet lynladestation ved den fynske motorvej. Transportminister Benny Engelbrecht deltager i indvielsen sammen med rådmanden for By-og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, Christoffer Lilleholt, samt inviterede branche - og interesseorganisationer.

En unik løsning

Ladestationen bliver den første af sin slags i Danmark, og den skiller sig ud, fordi den leverer vindmøllestrøm til forbrugeren, når elbilen lades op.

- Stationen vil fra starten have i to lynladestandere med en effekt på op til 175 kW, der lader via et batteri, som er digitalt synkroniseret med OK's egen Vestas-vindmølle, som står i Gilbjerg ved Billund. Samtidig vil der være plads til at åbne yderligere fire lynladestandere på stationen i takt med, at efterspørgslen stiger, siger E-mobilitetschef fra OK Thor Folmann Krarup.

Ladesystemet er resultatet af et udviklingsprojekt, og det er håbet, at driften af ladestationen kommer til at give både OK og Vestas værdifuld erfaring, så løsningen potentielt kan rulles ud i større skala.

Nyudviklet batteriløsning

Batteriet lader fra elnettet, men inkluderer en nyudviklet software, der synkroniserer batteriet digitalt med den specifikke vindmølle. Det betyder, at når vindmøllen producerer strøm, så lader batteriet. Batterisystemet er udviklet af Vestas, og bliver Danmarks største batteri i kommerciel drift.

- Ved at sikre, at elbilerne bliver ladet med grøn strøm via batteriet, også når vinden ikke blæser, sikrer vi, at persontransporten bliver elektrificeret med CO2-fri el samtidig med, at vi reducerer belastningen i de lokale elnet. Nu skal vi indsamle erfaringer og optimere løsningen sammen med OK, så det kan gøres til en konkurrencedygtig pris, siger Andreas Svendstrup-Bjerre, projektleder hos Vestas inden for energiløsninger og lagring.

- Med denne løsning leverer vi sammen med OK en effektiv og forbrugervenlig løsning, der gør det nemt at tage et grønnere valg. Det er et skridt i den rigtige retning, for hvis vi i Danmark skal nå de ambitiøse CO2-reduktionsmål og holde os foran i den grønne omstilling, så er det afgørende, at vi satser på en bæredygtig elektrificering af samfundet, siger Morten Dyrholm, direktør i Vestas for kommunikation og bæredygtighed.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.208