23948sdkhjf

Eksperter: Fjernvarme Fyn og CO2-fangst kan blive krumtappen i Odenses klimaplan

Eksperterne i Odense Kommunes Task Force Klimaneutral 2030 har netop præsenteret ti anbefalinger til, hvordan Odense bliver klimaneutral senest i 2030.

Task forcen er nedsat af økonomiudvalget i kommunen, der nu med udgangspunkt i de ti anbefalinger skal til at forhandle den første klimahandlingsplan på plads. 

- Odenses målsætning er ambitiøs, men realistisk. Den kræver modige politiske beslutninger og prioriteringer på kort og lang sigt, da forandringerne ikke kommer af sig selv. Odenses udfordringer i forhold til CO2-udledningen er primært på energi- og transportområdet. Her er der behov for markante forandringer, hvis Odense skal blive klimaneutral senest i 2030, siger formand for Task Forcen, Sebastian Mernild, der er prorektor på Syddansk Universitet og professor i klimaforandring i en pressemeddelelse.

Nødvendige for målet

Task Forcen har peget på en række tiltag, som alle er nødvendige for at nå målet om en grøn og klimaneutral by. Der er behov for at investere i klimavenlige teknologier, såsom CO2-fangst på Fynsværket og gennem naturen. Men der er i lige så høj grad brug for strukturelle ændringer og ændring i adfærd. Task Forcen peger blandt andet på ændret infrastruktur, nye transportvaner og nye forbrugsvaner.

Anbefalingerne er:

#1: Etabler CO2-fangst på Fjernvarme Fyn
#2: Gør hele energiforbruget i Odense CO2-neutralt
#3: Indfør nulemissionszoner senest i 2030
#4: Trafikplan for Odense, der fremmer aktiv og grøn transportadfærd
#5: Maksimer CO2-optag i naturen
#6: Odense Kommune skal gå foran
#7: Tag lokalt klimalederskab og facilitér grønne partnerskaber
#8: Synliggør den grønne dagsorden og fokuser på adfærdsændringer
#9: Vedtag 2025-delmål og etabler stærk organisatorisk forankring af klimaindsatsen
#10: Opgør og reducer klimaaftrykket fra forbrug i scope 3

CO2-fangst og plastaffald

Den første anbefaling fra Task Forcen vedrører Fjernvarme Fyn. 

Det anbefales nemlig at Odense Kommune i samarbejde med Fjernvarme Fyn skal
etablere CO2-fangst hos Fjernvarme Fyn. Der vurderes samlet set at være et ambitiøst, men realistisk potentiale for CO2-fangst på 200.000 ton pr. år ved fuld skalering. 

Samtidig skal parterne sikre at mest muligt plastaffald flyttes fra forbrænding til genanvendelse.

Samtidig med CO2-fangst skal hele energiforbruget i Odense gøres CO2-neutralt. Her skal kommunen prioritere opstilling af solceller. Der skal udarbejdes en plan for udfasning af olie- og gasfyr og en samlet plan for optimering af samspillet mellem energikilder, så overskudsenergi og energiinfrastrukturen udnyttes bedst muligt. I kombination med den nationale grønne omstilling skal hele energiforbruget i Odense på den måde
være CO2-neutralt i 2030.

Det næste skridt

Nu skal Odense Byråd på baggrund af Task Forcens anbefalinger udvikle og vedtage en konkret klimahandleplan for Odense. 

- Klimaopgaven er en global udfordring, der også kalder på lokale løsninger. Hvis vi skal nå ambitionen om at bo i en CO2-neutral by i 2030 er det helt enkelt essentielt, at vi træffer både kloge, ambitiøse og modige klimavalg. Nu har et felt af erfarne eksperter og fagfolk hjulpet os et skridt på vejen og peget på konkrete tiltag med stor effekt, der kan gøre Odense langt grønnere. Jeg er glad for deres bidrag, der også er et springbræt til endnu flere samtaler både med borgerne, erhvervslivet og byrådets partier om, hvordan vi i fællesskab kan gøre Odense klimaneutral, siger borgmester Rahbæk Juel.

Interesserede borger kan give deres mening til kende på Odense Kommunes hjemmeside. Efterfølgende vil borgernes bidrag blive brugt som inspiration, når klimahandleplanen skal udarbejdes og vedtages.

Klimahandleplanen forventes vedtaget i september 2021. 

Fakta

Task Forcen består af seks eksperter, der repræsenterer et bredt spektrum af fagligheder indenfor klimaområdet, herunder bæredygtig mobilitet, energi, adfærd, cirkulær tænkning og økonomi.

Medlemmer af Task Force Klimaneutral 2030:

  • Sebastian Mernild (formand), prorektor på Syddansk Universitet og professor i klimaforandring
  • Malene Freudendal-Pedersen (næstformand), professor i byplanlægning, Aalborg Universitet
  • Camilla Haustrup Hermansen, direktør i Plus Pack og formand for regeringens klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi
  • Henrik Dresbøll, forfatter, foredragsholder og CEO for adfærdsbureauet WElearn A/S
  • Kirsten Halsnæs, professor i klimaøkonomi og risikovurderinger, Danmarks Tekniske Universitet
  • Lars Aagaard, adm. direktør for brancheorganisationen Dansk Energi og medlem af Det Miljøøkonomiske Råd

Kilde: Odense Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098