23948sdkhjf

Ørsted udpeger københavner-kraftværk som bedste kilde til CO2 i PTX-projekt

Ørsted har udpeget Avedøreværkets 100 MW halmfyrede enhed som den bedste kilde til bæredygtig CO2 til de næste faser af Power-to-X-projektet Green Fuels for Denmark i Storkøbenhavn.

Hvis projektet på Avedøreværket realiseres, kan det blive Ørsteds første anlæg til CO2-fangst. En fremtidig investerings-beslutning for CO2-fangstprojektet er betinget af, at de dele af Green Fuels for Denmark-projektet, der omhandler produktion af e-metanol og e-kerosin, bliver realiseret.

- Hvis Green Fuels for Denmark-projektet realiseres, kan København blive et udstillingsvindue for, hvordan man ved at kombinere nye og eksisterende energiteknologier kan indfri EU’s ambitiøse mål for bæredygtige brændstoffer. Danmark kan udnytte sit fjernvarmenet, adgangen til store mængder bæredygtig CO2 og massive havvindressourcer til at skabe et nyt industrielt eventyr og levere bæredygtige brændstoffer til danske logistikvirksomheder, der går forrest i den grønne omstilling af sektoren for tung transport, siger Anders Nordstrøm, Vice President og chef for Ørsteds brint- og Power-to-X-aktiviteter og tilføjer:

- Green Fuels for Denmark er et ideelt flagskibsprojekt til at realisere dette potentiale, og aftalen med Avedøreværket om at levere bæredygtig CO2 understreger Ørsteds engagement i projektet.

260 MW overskudsvarme

Ørsted ejer og driver Avedøreværket. Kraftvarmeværket består af to træpillefyrede enheder og en halmfyret enhed, der leverer strøm til det danske elnet og fjernvarme til Storkøbenhavn.

Den halmfyrede enhed omdanner årligt ca. 130.000 tons lokalt indkøbt halm til el og varme. Halmen er et restprodukt fra landbruget.

Kombinationen af at bruge halm som brændsel og udnytte overskudsvarmen fra både CO2-fangstprocessen og Power-to-X-processen vil give op til 260 MW fjernvarme.

Den bedste vej

Ørsted vil nu gå i gang med at undersøge den bedste vej fremad, for at teknologien til CO2-fangst kan implementeres på Avedøreværkets halmfyrede enhed, herunder hvordan elektrolysekapaciteten af den anden fase af Green Fuels for Denmark-projektet kan optimeres i takt med forsyningen af vedvarende elektricitet.

Green Fuels for Denmark kom for nylig et vigtigt skridt nærmere realisering, da projektet blev en del processen om at blive et vigtigt projekt af fælleseuropæisk interesse (IPCEI) under EU-programmet, der er blevet igangsat for at kickstarte den europæiske brintøkonomi.

Det forventes, at Green Fuels for Denmark-projektet bliver opført i faser, der starter med et anlæg på ca. 10 MW, som opskaleres i takt med stigningen i elforsyningen til en elektrolysekapacitet på 1.300 MW, når det er fuldt udbygget.

Mens første fase af Green Fuels for Denmark-projektet udelukkende består af brintproduktion til tung vejtransport, er det planen, at anden fase kombinerer produktion af vedvarende brint med CO2-fangst, så der produceres bæredygtig metanol og e-kerosin til henholdsvis skibs- og luftfart.

- Omstillingen af vores kraftværker fra fossile brændsler til bæredygtig biomasse har været et helt afgørende element i Ørsteds og Danmarks grønne omstilling. Udnyttelse af potentialet for CO2-fangst på Avedøreværket kan potentielt blive et eksempel på yderligere reduktioner i CO2-udledningerne på vores kraftværker. Ørsted undersøger i øjeblikket potentialet for CO2-fangst på nogle af vores andre bioenergianlæg, hvilket vil gøre det muligt at skaffe den CO2, der er nødvendig for, at Power-to-X-produktionsanlæg kan bidrage yderligere til den grønne omstilling af vores samfund, siger Ole Thomsen, Senior Vice President for Ørsted Bioenergy.

Ørsted og Hofor offentliggjorde for nylig en aftale om, at Ørsted vil aftage strømproduktionen fra Hofor’s planlagte 250 MW store havvindmøllepark Aflandshage til dele af Green Fuels for Denmark-projektet.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.004