23948sdkhjf

Danske Havne og Dansk Energi lancerer havnestrategi for Power-to-X

Danske Havne og Danske Energi lancerer nu ud en fælles grøn havnestrategi med fokus på PtX, og en række anbefalinger til, hvordan vi kan komme i gang med at omstille vores infrastruktur til PtX-brændsler frem mod 2030.

Visionen er, at Danmark i 2030 er en verdensførende nation indenfor omstilling til Power-to-X-brændsler, og at de danske erhvervshavne tilbyder infrastruktur til at understøtte de grønne brændsler til skibe og lastbiler.

 – Jeg tror, at Danmark er i en position, der kan bringe os helt frem i forreste linje med Power-to-X. Dét skal vi udnytte. Der er allerede flere gode danske projekter i gang. Vores udspil er et forsøg på at række ikke bare én hånd men to hænder frem til politikerne med vores konkrete bud på, hvordan vi kan gribe det her an, så vi sikrer danske arbejdspladser og vækst, siger Tine Kirk, direktør i Danske Havne.

Danmark er verdens femtestørste søfartsnation og den syvendestørste maritime industri. De i alt 50 erhvervshavne spredt udover hele landet udgør et centralt omdrejningspunkt i Danmarks infrastruktur og kan dermed spille flere forskellige roller i den grønne omstilling af den tunge transport. Det kan ske i form af opbevaring, bunkering og påfyldning af skibe og lastbiler samt produktion af Power-to-X-brændsler.

Det haster

Med anbefalingerne - der er tre - understreger Danske Havne og Dansk Energi, at det haster med både en dansk strategi for Power-to-X og politiske tiltag nu og her, så Danmark ikke bliver efterladt på havnen.

For andre lande har allerede udstukket en klar kurs og er godt i gang med at udvikle fremtidens grønne brændsler. Faktisk har 14 europæiske lande udarbejdet en strategi for Power-to-X. Sverige og Storbritannien har én klar lige om lidt. Og flere af landene har lagt milliarder af kroner på bordet i støtte til at realisere ambitionerne. Senest har Tyskland meddelt, at de investerer op 60 mia. kr. til at indgå i det fælleseuropæiske brintprojekt, IPCEI.

Danske Havne og Dansk Energi appellerer nu til et tæt partnerskab mellem staten og erhvervslivet. Helt konkret blandt andet med en årlig pulje på 100 mio. kr. over fem år, hvor havne kan søge om støtte til udbygning af infrastruktur til levering af Power-to-X- brændsler.

– Danmark står i en unik position for både at blive producent og leverandør af PtX-brændsler til den grønne omstilling af transportsektoren. Vi har adgang til store mængder grøn strøm, offshore-teknologier og et energisystem i verdensklasse. Og så har vi globalt førende virksomheder og havne, som melder sig på banen og vil drive udviklingen. Men der er behov for rammevilkår og risikodeling med det politisk system, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Strategien indeholder også tre anbefalinger, der kan få os i gang med at omstille infrastruktur til PtX-brændsler frem mod 2030:

  1. Omstilling til PtX-brændsler skal støttes af staten
  2. Lovgivning skal understøtte investeringer i PtX på havne
  3. Havne-, energi- og transportbranchen skal fortsat bidrage aktivt til omstillingen

Læs mere om strategien og de tre anbefalinger her

Kilde: Danske Havne/Dansk Energi

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109