23948sdkhjf

Aalborg-fabrik bag de største og bedst vogtede hemmeligheder

Du ser dem overalt i Nordjylland, men stort set alt ved dem er tophemmeligt

Det er meget få produktionsvirksomheder, der laver så markante og synlige produkter som vindmøllebranchen. Men når det kommer til udvikling og fremstilling af vinger på Siemens Gamesas vingefabrik i Aalborg, foregår det hele bag lukkede døre og krav om adgangskort. Det skriver Nordjyske.dk.

Og det handler ikke bare om fremstillingsmetode og teknologi, men også om mere simple forhold som produktionstal.

- Vi er meget påpasselige med oplysninger, der kan være følsomme for vores forretning, siger fabrikschef Peter Birkegaard.

Venligt afvisende

Med tydelig stolthed beretter han beredvilligt om sin koncerns position på det mange milliarder kroner store verdensmarked og Aalborg-afdelingens betydning for helheden i Siemens Gamesa-koncernen.

Men når det kommer til mere forretningsfølsomme detaljer, er han venligt afvisende.
Det Nordjyske Mediehus' fotograf må nøjes med billeder af malede vinger, hvor den hvide maling skjuler detaljerne i den ellers delvist gennemsigtige epoxy, hvor lagene af glasfiber og balsatræ lader sig ane.

Lang som en fodboldbane

Seneste skud på stammen af præstationer i udviklingsafdelingen og på fabrikken på Assensvej er udvikling og fremstilling af prototyper af en vinge på 108 meter. Med en længde svarende til cirka det samme som en fodboldbane er vingen blandt verdens længste.

På Siemens Gamesas eget testcenter, som ligger på samme lokation som fabrikken, udsættes et ulakeret eksemplar af vingen i øjeblikket for prøvelser svarende til, hvad en vinge i virkelighedens verden vil blive udsat i løbet af sin levetid.

Testcentret kan ses langvejs fra, men tættere på end til hegnet omkring centret, kommer man ikke.

Læs resten af artiklen på Energy Supplys søstermedie Jern & Maskinindustrien eller på Nordjyske.

Bemærk at det kræver abonnement

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14