23948sdkhjf

Leder: Jeg har bygget et skur

Simpelthen – et helt skur. Ikke alene, ganske vist. Men jeg har skruet, hamret, savet og malet – og nu står det der. Fint og sort – i lod og vater. 

To følelser har i den forbindelse meldt sig på banen. Stolthed og tilfredshed. 

Førstnævnte fordi jeg ret beset ikke troede, jeg kunne bygge noget – og sidstnævnte fordi der bare er noget tilfredsstillende ved at skabe noget, bygge noget med egne hænder. Noget man kan se og røre ved. 

Adspurgt på redaktionen var der indtil flere, der kunne nikke genkendende til den følelse. 

Når man som journalist mestendels sidder ved computeren og tryller bogstaver, vendinger, metaforer og tegnsætning om til artikler, der i en lind strøm sendes ud på det store World Wide Web, så er der noget helt andet og fyldestgørende ved at fremstille noget håndgribeligt. Få dulmet den indre skabertrang in real life.

Akkurat på samme måde må det være saliggørende for aktører i energi- og forsyningssektoren at se mange års udviklings- og forskningsarbejde ved skrivebordet og i laboratorier blive til noget i den virkelige verden. På renseanlæg, varme- og vandværker, til lands, til vands og i luften. 

Følelsen må endda forstærkes af, at der forud er gået års hårdt slid for noget, der ikke har haft en fysisk form. Noget, der kun kunne ses på tegninger, skitser og i formler. At det har kostet blod, sved og tårer og ikke uanseelige bunker af penge. 

Ved tanken herom melder to følelser sig på banen. Beundring og taknemmelighed.

Beundring over at visionære foregangsmænd- og kvinder har tænkt de tanker og haft det fornødne drive til at gennemføre – også selvom det til tider har holdt hårdt. Med forsøg og teorier, der er røget i vasken og politiske landvindinger, der ikke altid blæser i den rigtige retning – og sjældent i medvind. 

Taknemmelighed over at bo i et land, hvor der gives plads og penge til netop den hittepåsomhed, der gør at vores vand-, varme- og strømforsyning dag for dag bliver mere og mere grøn.

Lige fra udviklingen af energiøer, til termonet over høst af fosfor og rensning af drikke- og hospitalsspilde-vand til energilagring i sten og udviklingen af 4. generation atomkraft. Sidstnævnte har nok mest oplevet modvind på cykelstien - men gåpåmodet fejler ikke noget.

Energi- og forsyningssektoren har skruet, hamret og banket – og står nu der fin og næsten grøn – i lod og vater. 

Ikke desto mindre bygges der videre - heldigvis.

Lederen er fra af Magasinet Forsyning, der udkom den 5. maj 2021

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078