23948sdkhjf

Rekordmange koblede sig på fjernvarmenettet i 2020

2020 blev et rekordår for nye tilslutninger til fjernvarmen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det samlede antal fjernvarmeforbrugere er således blevet øget med 28.641 nye forbrugere, og det er godt 42 procent flere end den gennemsnitlige årlige tilvækst over de seneste ti år. 

Dermed får mere end 1,8 millioner danske boliger i dag fjernvarme.

- Det er en fantastisk, at så mange danskere i 2020 valgte at tilslutte sig den grønne fjernvarme. Det er et bevis på, at der er stor tiltro og tilfredshed med fjernvarmen, med dens mange forbrugerfordele og generelt faldende priser. Og så er det ikke mindst rigtig godt nyt for Danmarks klimaindsats med at nå 70 procents-målsætningen, hvor udbredelsen af grøn varme er en vigtig del af rejsen mod 2030, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme. 

Hvor kommer de fra?

En del af udviklingen kan tilskrives konverteringerne af naturgasfyr til fjernvarme, som regeringen og Folketinget sidste år satte ekstra fart på med klimaaftalen for energi og industri.

Den største del af de nye fjernvarmeforbrugere kommer dog andetsteds fra. 

Ifølge Dansk Fjernvarmes egne opgørelser kommer størstedelen af tilvæksten fra nybyggeri.

- Vi kan konstatere, at bygherrerne i dén grad ønsker fjernvarme i nye boligprojekter, siger Rune Moesgaard. 

Mange flere tilslutninger i vente 

Rune Moesgaard forventer flere nye tilslutninger allerede i 2021, men også en endnu højere tilvækst i 2022 – særligt set i lyset af klimaftalens ændringer i projektbekendtgørelsen, hvor nye fjernvarmeprojekter ikke længere skal sammenlignes med gasalternativer. 

- Der er travlhed i branchen, og vores medlemmer gør en kæmpe indsats. Appetitten på at udbrede grøn fjernvarme til flere forbrugere er stor. Fjernvarmeselskaberne skal have stor kredit for både at reagere på Folketingets ønsker og signaler om at bidrage til klimaindsatsen, men selvfølgelig også på den store efterspørgsel blandt potentielle forbrugere, som ønsker at få fjernvarmen til deres boligområder. Det er enormt positivt, og jeg tror, at vi noget hurtigere kommer op på 1,9 millioner forbrugere, end vi kom fra 1,7 til 1,8 millioner, siger Rune Moesgaard.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11