23948sdkhjf

Sønderborg Kommune standser byggeri af biogasanlæg i Kværs

Sønderborg Kommune har netop udstedt et standsningspåbud, hvilket betyder at byggeriet af Nature Energys biogasanlæg i Kværs skal indstilles med øjeblikkelig virkning. 

Det skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Årsagen til byggestoppet er, at Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse efter miljøbeskyttelsesloven og ophæver Sønderborg Kommunes afgørelse af 27. juni 2019 om miljøgodkendelse og VVM-tilladelse for opførelse og drift af et biogasanlæg i Kværs.

Baggrunden er, at nævnet giver klager medhold i ét punkt, som handler om belastningen af vandløbet, Kværsløkkebæk.

- Vi har fået en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, og derfor skal byggeriet indstilles, indtil vi har bragt forholdene i orden i forhold til miljøgodkendelse og VVM-tilladelsen, for grundlaget skal selvfølgelig være i orden. Afgørelsen er hjemvist til fornyet behandling i Sønderborg Kommune, fordi man er uenig i vores beregninger på, hvor meget overfladevand, bækken kan klare, siger Bjarke Eriksen, der er direktør for Teknik og Miljø i Sønderborg Kommune.

Uden byggetilladelse

Uagtet afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet havde Sønderborg Kommune givet Nature Energy et påbud om at stoppe byggeriet i løbet af denne uge, da byggeriet af biogasanlægget var gået i gang uden en byggetilladelse fra Sønderborg Kommune, fremgår det af pressemeddelelsen.

Nature Energy havde kun modtaget gravetilladelsen, der gør, at man kunne gå i gang med jordarbejdet og forberedelserne til byggeriet. Gravetilladelsen var også årsagen til, at man kunne gennemføre et første spadestik torsdag den 19. november 2020.

Ny VVM

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse betyder, at der skal laves en ny miljøgodkendelse og VVM-tilladelse.

- Vi i forvaltningen kommer til at arbejde videre med myndighedsgodkendelsen, men det er endnu for tidligt at sætte en tidshorisont på. Det betyder, at byggeriet skal ligge stille indtil formalia er i orden, og der kan gives en byggetilladelse, siger Bjarke Eriksen.

Planklagenævnet ophæver også kommunens afgørelse om ekspropriation til anlæggelse af vejforbindelse til biogasanlægget efter to klager. 

- Ophævelsen betyder, at afgørelsen af ekspropriationen ikke længere gælder, og det skal vi arbejde videre med at finde en løsning på, siger Bjarke Eriksen. 

Fakta om Nature Energy Kværs

  • Biogasanlægget forventes at stå klar til at producere biogas i april 2022
  • Anlægget vil kunne klare 800.000 tons biomasse årligt ved fuld udbygning. I første omgang vil anlægget komme til at håndtere 400.000 tons pr år
  • De 400.000 tons biomasse giver en produktion på ca. 24 mio. m3 grøn gas om året
  • Det organiske affald som anlægget kommer til at omdanne til klimavenlig biogas, vil blandt andet være gylle fra landbruget, dybstrøelse og affald fra den lokale industri
  • Biogasanlægget vil som noget nyt komme til at håndtere 30.000 tons halm årligt, som ligeledes kan omdannes til CO2-neutral biogas
  • Den totale investering i Nature Energy Kværs er 317 millioner kroner

Kilde: Nature Energy

Forsidefoto: Nature Energy

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.093