23948sdkhjf

Færdigt varmepumpe-arbejde i Grenaa: Virkningsgraden er højere end ventet

Verdo har netop overdraget et 4 MW stort varmepumpeanlæg til Grenaa Varmeværk. 

Grenaa Varmeværk har i forvejen to biomassekedler og to solvarmeanlæg. Efter energiaftalen i 2018 besluttede værket at udvide teknologi og kapacitet for at fremtidssikre værket til den bedst mulige løsning.

Nu har selskabet altså overtaget sit nye varmepumpeanlæg, der allerede har vist gode takter.

Virkningsgraden på anlægget er nemlig højere end ventet, hvilket betyder, at Grenaa Varmeværk kan køre på anlægget i en langt større del af året. 

- Vi er nået i mål med projektet, og vi har fået den ydelse, vi blev lovet. Faktisk kan vi bruge anlægget i en større del af året end ventet, samtidig med at vi fastholder konkurrencedygtige priser, siger Søren Gertsen, direktør for Grenaa Varmeværk, med henvisning til, at anlægget er bygget til at yde 17.500 MWh årligt, men vurderer at ydelsen godt kan blive 20.000 MWh årligt. 

Kompliceret teknologi

Netop for at få teknologien til at yde maksimalt, har der været stillet høje krav til løsninger og samarbejdspartnere, og der er blevet gjort værdifulde erfaringer undervejs.  

- Vi er blevet klogere i processen, og det har været vigtigt med gode samarbejdspartnere, så vi har kunnet løse de problemer, som er opstået undervejs, siger Søren Gertsen.

Verdo har haft et særligt fokus på at levere en holdbar løsning.

- Vi har haft en længere indkøringsperiode på næsten 4.000 driftstimer, fordi vi ville sikre os, at anlægget yder godt i mange forskellige vejrsituationer både sommer og vinter. Vores medarbejdere har gjort sig mange nye og nyttige erfaringer undervejs, og det er vigtigt, at vi finder nogle solide løsninger – både for Grenaa Varmeværk, men også når vi kigger på løsninger til fremtidige projekter, siger Henrik Bøgh Nielsen, divisionsdirektør med ansvar for energianlæg i Verdo. 

En kendt problemstilling med varmepumpeanlæg er afisning, dvs. at fjerne is fra luftindtaget. Her er anlægget testet grundigt i vinterperioden, uden at det har voldt problemer.

Integration med solvarme

Som noget særlig for Grenaa Varmeværk er varmepumpeanlægget blevet integreret med det eksisterende solvarmeanlæg, og der er nu fælles styring og regulering (SRO) af anlægget. 

Varmepumpeanlæggets design giver gode betingelser for at optimere både solvarmen og varmepumpen.  

- Styring og regulering af anlægget er integreret med eksisterende solvarmeanlæg, hvor varmepumpen leverer køl, så virkningsgraden bliver optimeret på solvarmeanlægget. Vi ser muligheder for at forbedre hele energianlægget, siger Rico Jacobsen, el-ingeniør og projektleder hos Verdo og tilføjer:

- Vi slipper heller ikke anlægget nu. Varmepumpeanlægget har to identiske linjer, og det har betydet, at vi har kunnet ændre teknologien på den ene linje for at se, hvordan den performer i forhold til den anden linje. Der er fortsat et potentiale, siger Rico Jacobsen.  

Sender erfaringer videre

 Hos Grenaa Varmeværk har man gjort sig en del erfaringer i forbindelse med projektet. Nu  håber man, at projektet kan blive et eksempel også andre forsyninger kan få glæde af. 

- Det er vigtigt for os og vores kunder, at vi har fået det, vi har bedt om. Men faktisk synes jeg også, at det samfundsmæssigt er positivt, at vi lykkes med det her projekt. Vi har vist, at teknologien og integrationen virker, så jeg håber, at vores erfaringer kan bruges andre steder i branchen. Forhåbentlig medvirker vi til at andre forsyninger investerer i varmepumpeløsninger, siger Søren Gertsen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094