23948sdkhjf

Vindere af Vindmølleprisen 2021 fundet

Poul la Cour Museet og Danmarks Vindkrafthistoriske Samling er modtagere af Vindmølleprisen 2021. Prisen tildeles for over 20 års ulønnet og dedikeret indsats for at dokumentere og oplyse om vindmøllehistoriens udvikling og betydning i Danmark.

I løbet af de sidste 20 år har den danske vindmøllesektor undergået en rivende udvikling. Arnestedet for udviklingen af den moderne vindmølle går dog længere tilbage. I Askov ikke langt fra Varde ligger Poul la Cour Museet, hvor den danske vindmøllepioner Poul la Cour allerede for 130 år var med til at skabe fundamentet for det danske vindmølleeventyr.

- Poul la Cour er mest kendt for sin teori om udviklingen af den optimale vindmøllevinge. Men fra sit hjem i Askov udførte han også forsøg med det, der nu kan blive Danmarks næste store vindeventyr. Allerede i 1891 var Poul la Cour overbevist om, at brinten var velegnet til at lagre vindens energi. Det er fascinerende, fordi det er de samme tanker, der danner grundlaget for det, som vi i dag i kender som Power-to-X, siger Bjarke Thomassen, formand for Poul la Cour Fonden, der har til formål at sikre Poul la Cour Museet for eftertiden.

På vegne af Poul la Cour Museet modtager Bjarke Thomassen Vindmølleprisen 2021. Siden 2000 har han og en gruppe frivillige ildsjæle istandsat Poul la Cours gamle bygninger og forsøgslokaler. De har skrevet publikationer og arrangeret rundvisning og undervisning, så Poul la Cour Museet i dag er en velbesøgt kulturinstitution. Over 500 skoleelever besøger årligt museet for at lære om Poul la Cours epokegørende forskning i vindteknologi og brintproduktion.

To vindere

Vindmølleprisen 2021 deler Poul la Cour Museet med Danmarks Vindkrafthistoriske Samling. Siden stiftelsen i 1997 har Danmarks Vindkrafthistoriske Samling i utallige tidsskrifter og bøger afdækket dansk vindmøllehistorie. Fra den spæde begyndelse med de første gårdmøller i 1800-tallet til den moderne vindmølles udvikling i 1970erne.

Foreningens arbejde bygger på næsten 25 års indsamling af litteratur, fotografier og andet materiale fra lokalhistoriske arkiver rundt om i hele Danmark. Dertil arbejder Danmarks Vindkrafthistoriske Samling også med restaurering og bevaring af ældre møller og mølledele.

- Vi er selvfølgelig også meget stolte over at modtage Vindmølleprisen. Vi håber, at den giver os noget medvind, så vi kan få den vigtige historiske viden ud til et bredere publikum, siger Benny Christensen, der siden han stiftede Dansk Vindkrafthistoriske Samling har været foreningens redaktør og drivkraft.

Vindmølleprisen uddeles hvert år af Wind Denmark, og tidligere vindere tæller blandt andre Svend Auken, Jesper Theilgaard, Henrik Stiesdal og Connie Hedegaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094