23948sdkhjf

Seaborg Technologies udvikler 4. generations atomreaktorer uden risiko for alvorlige ulykker

Hos danske Seaborg Technologies arbejder de på at udvikle atomkraft.

Tilbage i 1980'erne afskrev man som bekendt atomkraft som en del af den danske energiplanlægning, men virksomheden har siden 2014 arbejdet på at udvikle teknologier, der indtil videre rettes mod kunder i Sydøstasien.

Seaborg Technologies udvikler en atomreaktor af 4. generation - en molten salt-reaktor.

Ingen risiko for alvorlige ulykker

CEO hos Seaborg Technologies, Troels Schönfeldt, forklarer, at en molten salt-reaktor er en fundamentalt anderledes og sikker teknologi i forhold til det vi kender som atomkraft.

- Vi bygger en flydende salt-reaktor, som ikke kan nedsmelte eller eksplodere. Når du kører en fissionsproces, hvor du laver energi, bindes de radioaktive stoffer til den her salt, som ikke kan opløses i vand. Så det er ikke som den salt, man kender fra køkkenet, den er mere som en sten.

- Så hvis noget går galt, selv i ekstreme scenarier hvor nogen bomber værket og saltet ryger ud over det hele, så størkner det og ligger der. Så man vil ikke som ved tidligere atomulykker se en gassky, der driver rundt i verden. Det bliver indenfor hegnet.

Så selv hvis vi tænker i de vildeste katastrofescenarier, f.eks. hvis nogle udefra vil angribe et værk, så vil der ikke ske noget?

- Jo, selvfølgelig kan der ske noget. Hvis værket sprænger i luften, så sprænger værket i luften. Men du kan tænke i lige den katastrofe, du har lyst til. Det afgørende her er, at der ikke kommer et radioaktivt udslip, som går ud over nabobyen eller nabolandene, siger Troels Schönfeldt.

Han forklarer også, at man med Seaborgs teknologi i fremtiden kan genbruge det affald, de producerer, hvorfor mængden af affald selvsagt vil være mindre. Dertil kan man også bruge gammelt atomaffald fra andre værker, men problemet heri er, at de endnu ikke har lov til at genbruge affald.

Billigt og småt

Et argument mod atomkraft har flere gange været prisen. Men det køber Troels Schönfeldt ikke.

- Vores reaktorer fylder meget lidt. Vi kan lave en reaktor, der kan producere lige så meget strøm som en vindmøllepark på 20 kvadratkilometer, som kan være i en 20 fods-container. Det betyder, at vi kan putte den på en pram. Det betyder, at vi kan serieproducere den på et skibsværft i Sydkorea og shippe den til hele verden.

Men en stor del af den billigere pris skyldes også, at der er mindre brug for yderligere komplekse sikkerhedssystemer.

- Et atomkraftværk i dag er meget dyrt, fordi man skal bygge mange sikkerhedssystemer, fordi det kan blive meget alvorligt, hvis der sker en ulykke. Her (ved molten salt-reaktorer, red.) er sikkerheden indkapslet i fysikken og ikke med komplekse sikkerhedssystemer. Så man har ikke risikoen for en alvorlig ulykke. Der er risiko for ulykker, men ikke noget, der går ud over befolkningen i nabolaget, så man har slet ikke samme behov for at bygge firedobbelte redundante sikkerhedssystemer.

- Man skal kun bygge det, der er nødvendigt for at sikre medarbejderne og beskytte miljøet, og det sparer man utroligt mange penge på.

Troels Schönfeldt peger også på, at tiden er en stor faktor. Seaborg Technologies forventer, at de - når de har skrevet under med den første kunde - kan bygge et værk på et par år.

- Når vi kan bygge dem så hurtigt, så sparer man meget på finansieringsomkostningerne i forhold til hvis man skal bygge et konventionelt anlæg som Hinkley Point i England med høj risiko, hvor det tager 20 år og 'banken' vil have 10 procent eller mere i rente. De konventionelle værker er dyre, men renten gør det endnu dyrere inden du begynder at tjene penge og kan betale investorer tilbage.

Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158