23948sdkhjf

Crestwing klar til at gå videre med bølgeenergi

Efter 14 måneder i Kattegat med Frederikshavn-firmaet Crestwings prototype Tordenskiold har NIRAS nu afleveret en teknisk rapport om bølgeenergikonceptet.

Og indtil videre er meldingerne positive, idet de 14 måneder forløb uden at Tordenskiold hverken rev sig løv eller gik på grund.

Det er opløftende nyheder, mener man hos NIRAS.

- Efter at have set anlægget og været med i hele test- og analyseprocessen, så virker Tordenskiold og selve konceptet, som en teknik, der bør arbejdes konstruktivt videre med for at nå målet med kommercielle anlæg, siger Niels Jørgen Hyldgaard Vittrup, senior projektleder hos NIRAS i en pressemeddelelse fra Crestwing.

Positive resultater trods udfordringer

En af de ting, NIRAS finder interessant ved Crestwing-anlægget, er den simple konstruktion med to sammenhængslede pontoner, der er designet og konstrueret på baggrund af eksisterende viden fra skibsbygningssektoren. Maskin- og kraftoverføringsanlægget samt generatoranlæg og overvågningsanlæg bygger ligeledes på allerede velafprøvede og tilgængelige teknikker.

Resultaterne fra prototypen glæder bestyrelsesformand hos Crestwing, Peter Høstgaard-Jensen.

- Vi er i gang med en god udviklingsproces, som jeg er helt sikker på, vil bringe os fremad. Det er en meget vigtig milepæl, at vi har bestået den mekaniske del af vores maskine. Nu udestår der en række andre opgaver og udfordringer, vi stadig skal have løst. Det betyder bare, at vi er nødt til at forsætte vores udviklingsarbejde lidt endnu, siger han.

Tror på potentialet

En af de udfordringer, de løb ind i, er, at testene på Kattegat ikke gav samme effektivitet som de hidtige forsøg i bassiner. Det skyldtes blandt andet, at bølgemiljøet ved Kattegat ikke gav energi nok, samt at generatoren på anlægget var for lille, og på baggrund af det indhentede data var det ikke muligt at regne sig frem til den rigtige størrelse.

Hos NIRAS ser Niels Jørgen Hyldgaard Vittrup dog positivt på fremtidsperspektivet i Crestwings anlæg.

- Jeg er fuldt overbevist om, at implementering af bølgeenergi i energisektoren har et stort energi– og vækst potentiale.

Hvis alt går vel, håber Crestwing at have et kommercielt anlæg færdigt i 2024, og til den tid vil de satse på en placering i Norge.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071