23948sdkhjf

Danmark risikerer at mangle grøn strøm til Power-to-X

Usikkerhed om tidsplan for energiøerne bekymrer eksperter. Uden øerne risikerer udbygningen af havvind at blive mindre end elforbruget til Power-to-X i 2030.

Danmark risikerer at have for få havvindmøller i 2030 til at dække det elforbrug til elektrolyse og Power-to-X (PtX), som er nødvendigt for at indfri målet om 70 procents reduktion af CO2-udledningen.

Det skriver Ingeniøren.

Det er konsekvensen af, at tidsplanen for etableringen af de to kommende energiøer og i alt 5 GW ny havvind ser ud til at skride efter den seneste politiske aftale på området.

Elforbruget til PtX – produktion af brint og grønne brændsler til især transportsektoren – afhænger af mange faktorer og er usikkert at forudsige, men tager man udgangspunkt i to overlappende estimater fra henholdsvis konsulentvirksomheden Ea Energianalyse og brancheorganisationen Dansk Energi, forventes et årligt elforbrug til formålet på mellem 15 og 20 TWh i 2030.

En kortlægning af konkrete danske PtX-projekter foretaget af Ingeniøren viser samtidig, at der lige nu er planer om udbygning af elektrolysekapaciteten på op mod 4,5 GW – hvilket allerede overstiger de forudsætninger, mange fremskrivninger baserer sig på.

- Hvis det går, som det ser ud med PtX i øjeblikket, så er vi nødt til at revidere vores portefølje for vedvarende energi, sådan at vi er sikre på, at der kommer havvind nok til at dække elektrolysebehovet. Gamechangeren her er, hvis PtX-udbygningen går hurtigere, end nogen havde regnet med, og her er vores vigtigste buffer havvinden, siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.

Og der kan nemt være et stykke til målet, for ifølge tallene bag Energistyrelsens kommende klimafremskrivning vil der i 2030 - hvis ingen af energiøerne er realiseret inden da - kun være kommet nye havvindmøller til, der årligt kan producere ca. 14 TWh.

Forsidefoto: Colourbox

Læs mere om: PtX
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11