23948sdkhjf

13.000 tons afrikansk biomasse rammer dansk grund

Med en af de største leverancer af biomasse nogensinde på dansk grund kickstarter det østjyske energiselskab Verdo nu en femårig satsning på afrikansk biomasse. Et skib med godt 13.000 tons træflis ankom 4. marts til Aarhus Havn efter tre ugers sejlads fra Ghana.
Energiselskabet Verdo i Randers har de senere år omlagt produktionen på selskabets kraftvarmeværk, så værket kan fyre med hundrede procent biomasse. Med ankomsten af det første af op mod 75 skibe med træflis fra Ghana de næste fem år, lægger energiselskabet sig nu for alvor i selen som et af landets grønneste.

- Vores aftale om køb af biomasse i Ghana er den største af sin art i Danmark, så vi er stolte af at byde det første skib velkommen til Østjylland. Som energiselskab er vi nødt til at være ansvarlige over for både miljøet og vores kunder, og vi ser frem til at bruge den afrikanske træflis til at producere noget af landets grønneste el og varme, siger adm. direktør Kim Frimer.

Store fordele ved biomasse
De 13.000 tons træflis er købt af virksomheden Africa Renewables Ltd, der sammen med en partner har stået for fældning, udskibning og transport fra Ghana til Danmark. Verdo har tidligere købt træflis i Baltikum.

- Omstilling til biomasse er hurtig og mindre investeringstung end omstilling til vindenergi, solenergi og vandenergi. Dermed kan forbrugerne få billig og miljørigtig energi produceret på biomasse, også når man medregner CO2-udledningen fra skibstransporten. Ved at købe træet i Afrika undgår vi desuden leveringsproblemer på grund af eksempelvis tilfrosne havne, som vi tidligere har oplevet i Baltikum, siger Kim Frimer.

Affaldstræ fra gummiplantager
Halvdelen af biomassen skal bruges på Verdos eget kraftvarmeværk, som leverer fjernvarme til 33.000 og el til 40.000 husstande i Randers-området. Resten sælges videre til andre energiselska-ber i Danmark og udlandet.

Træflisen fra Ghana er produceret af affaldstræ fra gummitræer, der har været anvendt til gummiproduktion i 30 år. Hvis ikke Verdo havde købt træet, ville det være blevet brændt af i Ghana med frigivelse af den totale CO2-udledning uden nogen nytteværdi.

Forud for aftalen har Verdo undersøgt produktionen af træet i Ghana grundigt for at sikre, at den lever op til energiselskabets etiske standarder og krav til bæredygtighed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095