23948sdkhjf

Hofor samler havvandsvarme- og køl i én stor energicentral

Hofor har netop taget første spadestik til byggeriet af en energicentral i Sundkroggade ved det fremtidige grønne område Kranparken i Nordhavn.

Centralen kommer til at huse anlæg til både fjernvarme og fjernkøl.

- Det har været lidt af et puslespil, men nu er det lykkedes os at få både varme- og køleproducerende anlæg i samme bygning. Det giver en unik mulighed for at udnytte synergi forsyningerne imellem - og så giver det mere plads i bydelen til de grønne områder, siger afdelingschef i Hofor, Martin Lykke Jensen.

Den nye energicentral placeres oven på en stor nyanlagt spildevandspumpestation otte meter nede i jorden. 

- Så hele tre af Hofors forsyninger hjælper med at udnytte pladsen optimalt, så der bliver mere plads i Kranparken bag energicentralen, siger Martin Lykke Jensen. 

Havvand som energikilde 

Energicentralen skal dels huse en 20 MW varmepumpe og dels et fjernkølingsanlæg. 

Varmepumpen vil producere fjernvarme ved at udnytte temperaturen i havvandet. Herudover forventes varmepumpen med en synergiløsning også at kunne udnytte varmeoverskud i fjernkøleprocessen, der konverteres og sendes retur i form af fjernvarme. 

De 20 MW er nok til at levere fjernvarme til et stort område i Nordhavn.

- Det bliver vores hidtil største varmepumpe, og vi forventer, at Hofor i de kommende år skal sætte varmepumper op flere steder i byen. Vi udnytter havvandet andre steder og vi har også varmepumper som udnytter overskudsvarme fra virksomheder. Fælles for vores varmepumper er, at de leverer varme ind på det kollektive fjernvarmenet, så alle københavnere får glæde af den klimavenlige varme, fortæller John Halkjær Christensen, driftschef for fjernvarme i Hofor. 

Fjerde fjernkølecentral

Den nye kølecentral vil kunne forsyne Nordhavnens mange kontorejendomme, virksomheder og hoteller med op til 10 MW central køling. Fjernkølingen bliver produceret med luftkøleaggregater samt synergien ved at udnytte den køling, som varmepumpen har i overskud. Havvandet vil eventuelt også være med til at sikre produktion af koldt vand til fjernkølesystemet.

- Vores kunder slipper for bøvlet med selv at skulle håndtere et anlæg og samtidig får de mere plads i kælder eller på taget. Et eget lokalt køleanlæg fylder nemlig rigtig meget i forhold til de rør, vi kan føre ind i bygningen. Centralen i Nordhavn bliver Hofors fjerde fjernkølecentral. Den vil levere klimavenlig og energieffektiv køling bl.a. med en innovativ synergi med fjernvarmen - og vi køler året rundt, for det er ikke kun til aircondition i sommervarmen, men også til køling af serverrum hele året, forklarer Jakob Thanning, chef for Hofors fjernkøling.

Hofor har allerede fjernkølecentraler i Tietgensgade, Adelgade og Ørestad. Planen er at der skal tilbydes fjernkøling til alle i København, oplyser Hofor.

LM Byg bygger

Energicentralen bliver et markant fyrtårn på Sundkrogsgade og får en grøn afskærmning, der integrerer bygningen i den kommende park ud mod vandet - Kranparken.

Det er entreprenøren LM Byg A/S, der kommer til at stå for bygningen.

- Vi glæder os til at komme i gang med byggeriet, hvor vi kan garantere, at sikkerhed vil blive prioriteret højt. Det bliver endnu et spændende byggeri i Nordhavn, som vi kommer til at stå for, siger Thomas Ginsbo, senior projektchef, LM Byg A/S.

Prisestimatet for bygningen inkl. varmepumper, kølemaskiner, havvandsindtag med mere forventes at ligge på 230-250 mio. kr., men der er stadig usikkerhed om dette, da det kun er selve bygningen, der har været konkurrenceudsat, oplyser Hofor. 

Midlertidigt anlæg

Når bygningen står klar ved udgangen af 2022, starter arbejdet med installation af varme- og køleanlæg.

Den store efterspørgsel på fjernkøling i Nordhavn har allerede fået Hofor til at etablere et fjernkølenet, hvorfor der allerede fra sommeren 2021 vil blive leveret fjernkøl fra et midlertidigt anlæg. 

Den midlertidige central etableres i starten af Sundkrogsgade. Den afskærmes fra omgivelserne og der bliver opsat luftkølede kølemaskiner med naturlige kølemidler. 

Den midlertidige kølecentral demonteres i starten af 2023, hvorefter den permanente produktion overtages af den nybyggede energicentral ved Kranparken. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094