23948sdkhjf

Exowave klar med sit første demonstrationsanlæg: Her skal det testes

Testcentret for bølgeenergi, DanWec, har indgået aftale med virksomheden Exowave ApS, der til efteråret etablerer sit første demonstrationsanlæg på havbunden ud for Hanstholm. Det skal kombinere udnyttelse af bølgeenergi med afsaltning af vandet.

- Det er et spændende projekt, og det er rigtig rart, at der nu kommer til at ske noget for alvor, siger Niels Jørgen Pedersen, næstformand i DanWecs bestyrelse og viceborgmester i Thisted Kommune i en artikel på kommunens hjemmeside.

Danish Wave Energy Center (DanWec), Hanstholm, har den seneste tid ikke haft så megen aktivitet som ønsket. Men nu er der indgået aftale med virksomheden Exowave, Esbjerg, om gennemførelse af et demonstrationsprojekt til efteråret.

Exowave har udviklet en teknologi, der udnytter havet og bølgernes kraft til at opnå tre mål: vedvarende energi (elektricitet) og afsaltning af havvandet til fremstilling af drikkevand og teknisk vand for elektrolyse (PtX).

Teknologien er endnu så ny, at den har brug for at blive testet og demonstreret i de rette, maritime omgivelser.

Stort demonstrationsprojekt

Exowave har fået et tilskud på knap 4,5 mio. kr. fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, til et demonstrationsprojekt, der skal finde sted på DanWecs testcenter i Hanstholm.

- Vores mål på længere sigt er at etablere meget store anlæg i forbindelse med havvindmølleparker. Men det er naturligt at starte med noget i mindre skala, der ligger tæt på land og som samtidigt er et realistisk offshore miljø, siger bestyrelsesformand i Exowave, Martin Dahl.

Det koncept, som Exowave har udviklet til at udnytte bølgeenergi, adskiller sig fra mange andre virksomheders anlæg ved at være bygget til at stå på havbunden og udnytte den energi, der opstår, når bølgerne oven over vugger frem og tilbage.

Exowave-løsningen består af en serie fluesmækkerlignende vifter, der vipper frem og tilbage og udnytter energien under havets overflade. Dermed er Exowave ikke så sårbar over for stormvejr som andre flydende bølgeenergianlæg.

Endnu er virksomheden i en præ-kommercialiseringsfase. Men i Danmark og Nordeuropa vurderer Exowave, at der vil være et stort potentiale i produktion af afsaltet og rent vand til brint-produktion. Dette samarbejdes der med Siemens Gamesa om i EUDP-projektet.

Kan for stor betydning for grøn omstilling

Martin Dahl ser store perspektiver i at udnytte energien fra bølger i samspil med vind. Han peger på, at EU i november 2020 satte tal på, hvor stor en del af energiproduktionen offshore, som skal komme fra bølger og tidevand, nemlig 1 GW i 2030 og 40 GW i 2050.

- Danmark har store muligheder. Bølgeenergitestcentret og samspillet med Aalborg Universitet er for mig at se et kommende kraftcenter i den udvikling, hvis den danske energipolitik fra Christiansborg også bakker op. Det mangler vi stadig at se, siger han.

Fokus i det aktuelle demonstrationsprojekt er udvikling af vedvarende energiformer såsom PtX.

- Vi har tidligere lavet simpel funktionstest i Hvide Sande. Denne gang har vi et langt større budget og glæder os til at blive kunder hos en række servicevirksomheder i Hanstholm. Formålet er at finde en model for et lønsomt og konkurrencedygtigt anlæg. DanWEC er det rigtige sted for os i denne fase, siger Martin Dahl.

DanWec har i forvejen et rigtig godt samarbejde med Aalborg Universitet, der bidrager med kortlægning af data om bølgekraften ud for Hanstholm.

Mål om CO2-neutral havn

DanWECs formand, Lars Peter Christiansen, erkender, at bølgeenergi landspolitisk indtil nu har haft mindre bevågenhed end vind og sol.

- Det er en industri, der endnu ikke er så moden, men ikke desto mindre er vi stolte af testcentret. Det er et unikt site.

Wave Star og Wave Piston har i flere år testet ved Hanstholm, og DanWEC arbejder fortsat sammen med tyske Nemos og andre udviklere af bølgeenergianlæg. Men den seneste tid har der været lidt for stille ved testcentret.

- Vi er glade for, at vi nu har fået et projekt op, der skaber opmærksomhed omkring vores eksistens. Exowave er med til at sætte fokus på, at vi har bølgeenergi-testcenter og har fokus på udvikling af vedvarende energiformer, siger han.

Thisted Kommunes viceborgmester Niels Jørgen Pedersen glæder sig også over synligheden omkring bølgetestcentret.

- Man kan håbe på, at der kommer til at ske endnu mere. Det passer jo i hvert fald godt ind i den dagsorden, som Hanstholm Havn har med at blive CO2-neutral i 2030, siger han.

(Forsidefoto: Colourbox)

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094