23948sdkhjf

Professor: Kriegers Flak giver billigere strøm til Sjælland

Der er godt nyt på vej til de sjællandske el-forbrugere, hvis regeringens plan om at etablere en havvindmøllepark ved Kriegers Flak bliver vedtaget. Det betyder nemlig billigere el-priser til sjællænderne, siger professor.
Netop nu forhandler politikerne om en ny langsigtet energiaftale. Et af punkterne er en ny havvindmøllepark ved Kriegers Flak. Bliver den en realitet, kan sjællænderne se frem til billigere strømpriser.

- Vi ved empirisk, at flere vindmøller betyder, at vi får billigere strøm. I relation til Kriegers Flak betyder det billigere strøm til sjællænderne. Vind er sammen med A-kraft den strøm, der har de laveste marginalomkostninger, og derfor er det denne strøm, som først kommer ind på el-markedet. Det presser prisen ned, forklarer Poul Erik Morthorst, der er professor i energiøkonomi ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Han henviser til tidligere analyser fra Vestdanmark, der viser et prisfald på op til 3 øre pr. kWh på grund af et større udbud af vindenergi. Noget tilsvarende vil, ifølge professoren, ske i Østdanmark.

En gennemsnitlig dansk familie i parcelhus bruger årligt omkring 4000-5000 kWh, så alt afhængig af hustandens forbrug kan besparelsen løbe op på 150 kroner om året.

Ud over billigere priser, kan en havvindmøllepark ved Kriegers Flak også styrke sikkerheden for strømforsyning i Danmark, understreger Poul Erik Morthorst:

- En transmissionsforbindelse mellem Danmark og Tyskland via havvindmølleparken ved Kriegers Flak vil styrke forsyningssikkerheden væsentligt, påpeger han og tilføjer:

- Jo mere energi, vi selv producerer, eksempelvis vindenergi, desto mindre er vi afhængige af fossile brændsler, der svinger voldsomt i pris.

Kilde: Vindmølleindustrien - http://www.windpower.org/

Kommenter på artiklen (4)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094