23948sdkhjf

Politisk pres for national regulering af solceller

På fem år er produktionen af el fra solceller i Danmark næsten fordoblet. Det får flere partier til at efterlyse en national regulering af solcelleparker i det danske landskab.

Grønne marker og åbne vidder bliver mange steder rundt om i landet forvandlet til solcelleparker med tre til fire meter høje, sorte glaspaneler. Udviklingen går så stærkt netop nu, at solceller har udsigt til i løbet af få år at kunne producere mere strøm, end samtlige danske vindmøller på land gør i dag.

Radio4 har fået nye tal fra Energinet, som ejer og udvikler Danmarks elnet. Tallene viser, at der på fem år er sket tæt på en fordobling af solproduktionen i Danmark. Solcellerne andel af den samlede produktion er steget fra 1,8 procent i 2015 til 3,4 procent i 2020.

Men der er flere problemer forbundet med solcelleboomet.

Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, er markedet for solcelleparker vokset i en sådan grad, at myndighederne på området er blevet taget på sengen:

- Lige i øjeblikket kan vi se, at det eksploderer. Solcellerne falder voldsomt i pris, man har opbygget en del erfaring med at bygge solceller på marker, og det er billigt at leje jorden. Jeg tror, alle myndigheder er ret overraskede og måske perplekse over, hvordan de skal håndtere alle de ansøgninger, der kommer, siger Brian Vad Mathiesen til Radio4.

Som det er i dag, er det op til de enkelte kommuner at beslutte, om og hvor der er plads til en solcellepark.

Men det er ikke godt nok, mener Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten der alle presser på for mere statslig regulering af området:

- Jeg ser det som en naturlig ting, at vi regulerer udviklingen af solcelleparker, siger Egil Hulgaard, energiordfører for Konservative til Radio4.

Enhedslisten peger også på, at staten skal tage styring over placering af solcelleparkerne:

- Det er godt, der kommer flere solceller, men der burde være mere regulering. Det, der foregår i øjeblikket, er store markanlæg i den vestlige del af Danmark, og det ville være en bedre løsning, hvis vi i højere grad brugte flade tage på eksisterende bygninger til at få flere solceller op, siger energiordfører for Enhedslisten Søren Egge Rasmussen til Radio4.

Socialdemokratiet energiordfører Anne Paulin siger til Radio4, at regeringen er åben overfor at drøfte hvordan solcelleudbygningen skal foregå:

- Det går rigtig stærk med den grønne omstilling i de her år, og det betyder også, at de regler, der var aktuelle for få år siden, hurtigt kan blive forældede. Vi vil rigtig gerne vil drøfte med de andre partier og høre, hvad er det for nogle konkrete ideer der er til, hvordan vi skal gøre det her anderledes i fremtiden, siger Anne Paulin til Radio4.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109