23948sdkhjf

Dansk halmteknologi skal ud i verden

Danmark har anvendt halm til energiproduktion i mere end 40 år og har dermed udviklet teknologi og know-how, der er blandt det bedste i verden.

Mange andre europæiske lande har kornproduktion og dermed potentiale for at udnytte halmen, men halm er et vanskeligt brændsel, og folk mangler i mange tilfælde viden om teknologier, logistik, opbevaring, etc.

Nu skal en ny publikation på flere sprog give en forståelse af, hvordan vi gør i Danmark, så man kan replicere det selv andre steder

Det er Food & Bio Cluster Denmark, der i samarbejde med Teknologisk Institut og Centre for Research and Technology Hellas, har udgivet publikationen “Straw to Energy – Technologies, policy and innovation in Denmark”. Publikationen er en opdateret version af en tidligere publikation fra Innovationsnetværket for Biomasse (2011) om Danmarks kompetencer inden for anvendelse af halm til energiformål. 

Publikationen er lavet i regi af EU-projektet AgroBioHeat, der arbejder for øget anvendelse af restprodukter fra landbrug til lokal energiproduktion som en del af omstillingen væk fra fossile brændsler. 

Publikationen omfatter

Publikationen indeholder beskrivelser af forskellige teknologier. Derudover er der også fokus på de politiske bestemte rammebetingelser i Danmark, der over tid har været afgørende for at halm, cirka 40 år efter man startede, stod for 21 PJ energi eller ca. 12 procent af energiproduktionen fra biomasse i 2018 (kilde: Danmarks Statistik).

Derudover er der inkluderet beskrivelser af en række andre teknologier til anvendelse af halm end afbrænding – blandt andet i biogasanlæg – samt et kapitel om kulstofindholdet i jorden, når halmen fjernes.

Endelig indeholder publikationen en lang liste over virksomheder, der arbejder med halm på forskellige måder og kan være leverandører til nye halmværdikæder i udlandet. Langt størstedelen af virksomhederne, der fremgår i publikationen, er danske, og den kan således anvendes i eksportøjemed af danske organisationer og virksomheder kvit og frit.

Publikationen er i øjeblikket tilgængelig på engelsk og rumænsk, men vil i begyndelsen af det nye år ligeledes blive tilgængelig på fransk, spansk, ukrainsk, græsk og kroatisk. 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079