23948sdkhjf

Power-to-Hydrogen er en farbarvej til balancering af elnettet

Et af Europas første anlæg til produktion af brintgennem PEM vandbaseret elektrolyse i større målestok har opnået en række vigtige resultater.

Air Liquide, Cummins (gennem sin Hydrogenics Europe-forretning), Centrica Energy Trading, LBST og Hydrogen Valley har gennem HyBalance-anlægget i Danmark leveret 120 tons brint siden 2018 og demonstreret anlæggets evne til at balancere el-nettet.

- De gode resultater betyder, at anlægget vil fortsætte med at levere brint med et lavere CO2-aftryk til kunder over en længere periode. Anlægget er allerede en model for større PEM elektrolyse-anlæg andre steder i verden - inklusiv et Air Liquide-anlæg med en 20 MW PEM-elektrolyseenhed, der er under opførelse i Bécancour i Québec (Canada), siger Diederick Luijten, VP hos Hydrogen Energy Nec Cluster, Air Liquide.

Leverer brint til industri og transport

HyBalance-anlægget i Hobro har produceret 120 tons brint siden indvielsen i 2018. Det har præsteret en stabilitet, der har muliggjort 24/7 levering af 60 tons brint til en industriel kunde, som er forbundet til anlægget via en rørledning.

De resterende 60 tons er leveret til andre kunder blandt andet inden for transportsektoren - herunder brintstationer, der forsyner en flåde af brinttaxaer i København.

Den 1,2 MW store elektrolyse-enhed har således vist, at det teknisk og økonomisk set er farbart at producere brint til lagring af energi i stor skala - inklusive elektricitet fra vedvarende kilder.

Høj fleksibilitet og kort reaktionstid

Anlægget har valideret PEM (Proton Exchange Membrane) elektrolyseteknologien som meget dynamisk og i stand til at øge og nedbringe produktionen med kort reaktionstid.

HyBalance er således certificeret af de danske energimyndigheder som byder på alle el-markeder. Dette er en succes, da det inden for nogle områder kun er få installationer, der er i stand til at præstere en reaktionstid på under 10 sekunder. Anlægget kan derfor også bruges til at hjælpe med at balancere det danske el-net.

- Vi er glade for at have bidraget til succesen med HyBalance-anlægget ved at videregive Air Liquide’s mere end 50 års erfaring inden for brint. 

Potentialet i brint i fremtidens energisystemer

Mens Air Liquide fortsætter med at drive anlægget og producere brint til sine kunder, er HyBalance-projektet, der påbegyndte etableringen af anlægget i 2016, afsluttet som planlagt i oktober 2020. Projektets budget har været på i alt 15 mio. Euro, inklusive 8 mio. Euro i støtte fra EU’s Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaken (FCH JU) og 2,6 mio. Euro i støtte fra det danske EUDP-program.

EU har forpligtet sig på en fremsynet klimapolitik med energiforsyningssikkerhed, uafhængighed og reduktion af CO2 som nogle af sine prioriteringer. Med en voksende andel af vedvarende energi i energiforsyningen, bliver behovet for lagring af den vedvarende energi og overførsel af den til ellers fossiltunge sektorer såsom transport kritisk. Brint ses som en af nøgleteknologierne til at løse denne udfordring.

- FCH JU vil gerne udtrykke anerkendelse af den gode kvalitet, der er leveret i HyBalance-projektet, og den rettidige udførelse af projektet. HyBalance var det første PEM elektrolyse-demonstrationsprojekt i MW-skala, som FCH JU tildelte støtte tilbage i 2014. Det er et fyrtårn i forhold til de nuværende større MW-projekter, idet en række tekniske og elmarkeds-specifikke udfordringer er blevet konfronteret og med succes håndteret, når det gælder dynamisk drift af elektrolyse-enheder til levering af brint og balance-ydelser til nettet, siger Bart Biebuyck, administrerende direktør hos FCH JU.

Videoen er produceret af HyBalance.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125