23948sdkhjf

Dansk fremstød i Tyskland for energibesparelser

Dansk Energi sammen med Det Økologiske Råd og WWF onsdag i Berlin på et fremstød for at promovere et nyt EU-energieffektiviseringsdirektiv, der kan give store eksportmuligheder for danske virksomheder.
I Tyskland er der potentielt et 60 mia. kr. stort marked for dansk energirådgivning og energiteknologier frem mod 2020. Det marked tegner til for alvor at tage fart med et EU-direktiv for energibesparelser, der bygger på en succesfuld dansk model. Det vil forbedre EU's energieffektivitet og øge konkurrenceevne over for omverdenen.

Det er i det lys, at Det Økologiske Råd, WWF og Dansk Energi sammen med en række store danske virksomheder er i Berlin for at promovere direktivet og de danske løsninger

- Vi kan konstatere, at den danske model, hvor energiselskaberne skal realisere energibesparelserne, er en succesfuld model, der åbner for nye erhvervsmuligheder. Samtidig øger det konkurrenceevnen, og er centralt for den grønne omstilling af energisektoren. Vi vil gerne vise de danske erfaringer frem til tyske virksomheder og politikere som en konkret vej ud af den økonomiske krise, siger Ulrich Bang, EU-chef i Dansk Energi.

I Danmark har modellen, hvor energiselskaberne skal finde energibesparelser, medført, at elselskaberne årligt skærer syv mia. kr. af kundernes energiregninger. Danske erfaringer viser en gennemsnitlig tilbagebetalingstid på energiinvesteringer på 2-4 år i industrien.

- Selvom EU-parlamentet allerede har vedtaget, at energieffektiviseringsdirektivet skal have bindende energisparemål, er mange medlemslande tilbageholdende. Derfor er det vigtigt, at vi trækker i den mest ambitiøse retning. Her er Tyskland en nøglespiller, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

- Energibesparelser er klart den billigste måde at mindske importen af olie og gas på og arbejde for et bedre klima. Vi har i EU stadig lang vej til at nå vores fælles mål om at skære 20 procent af vores energiforbrug i 2020, med vores workshop i dag håber vi at kunne give konkrete input til, hvordan energibesparelser kan være med til at drive den grønne omstilling, siger Hanne Jersild, seniorrådgiver i WWF Verdensnaturfonden.

EU-direktivet blev lanceret i juni og forhandles nu af de 27 EU lande og i Europaparlamentet. En vedtagelse af direktivet er topprioritet for det danske EU formandskab.

Bag mødet på den danske ambassade i Berlin står Dansk Energi, WWF og Det Økologiske Råd. Herudover deler danske virksomheder som Lokal Energi, Novo Nordisk og Hamlet Protein ud af deres erfaringer. 80 tyske virksomheder, politikere og beslutningstagere er inviteret til at deltage i mødet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.832