23948sdkhjf

Aarhus viser geotermien frem for ministeren

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen tager i morgen fredag den 27. november turen til Aarhus for at se nærmere på det geotermiprojekt, som Aarhus Kommune, i samarbejde med A.P. Møller Holding A/S, har arbejdet på igennem et par år.

Målet med projektet er at skabe Europas største geotermianlæg, som, når det står færdigt, kan dække 20 procent af behovet for varme i Aarhus – svarende til 36.000 husstande. 

Energiministerens besøg kommer kort før, Folketingets partier skal i gang med de kommende energiforhandlinger. Derudover har partierne bag klimaaftalen forpligtet hinanden på at kigge på rammevilkårene for geotermisk fjernvarme. Forhandlingerne bliver vigtige for, om projektet i Aarhus kan gennemføres.

Aarhus Kommune ser derfor frem til at præsentere projektet og tankerne i forhold til rammevilkår for ministeren. For ifølge borgmester Jacob Bundsgaard er det en vedvarende energiform som er for god til ikke at udnytte.

- Det er en energiform, som har potentiale til at blive rullet ud i store dele af Danmark som en uundværlig brik i fremtidens energiforsyning. Og i Aarhus vil vi gerne gå forrest og tage de første skridt i det meget ambitiøse og grønne projekt. Derfor håber vi også på en snarlig afklaring af rammevilkårene for geotermi, siger borgmester for Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard.

Mulig model

Aarhus Kommune har i august overfor ministeriet peget på en model, der vil gøre geotermi økonomisk mulig. I vind-branchen har man i mange år arbejdet med en model, som forsikrer vindmølleejerne mod lave elpriser. Staten støtter ved lave elpriser og bliver omvendt kompenseret, når elpriserne er høje.

Ved geotermi er princippet det samme – bare med omvendt fortegn. Her bruger man grøn el til at pumpe det varme vand op fra undergrunden. Så hvis elprisen er høj, så bliver geotermi dyrt. Derfor er der også her et behov for en økonomisk forsikring fra staten. Så hvis elprisen bliver høj, så støtter staten. Hvis elprisen er lav, så får staten penge af fjernvarmeselskaberne, skriver kommunen i en pressemeddelelse. 

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094