23948sdkhjf

Her er de fire veje til en national power-to-x-strategi

18 førende Power-to-X-aktører samles om anbefalinger til national strategi.

Anbefalingerne præsenteres på en konference i dag og både rapport og anbefalinger overrækkes til klima, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen

Anbefalingerne i udspillet er det samlede bud på, hvordan Danmark får løst PtX-paradokset og får sat skub i PtX-produktionen og -anvendelsen i Danmark.

Det er en samlet løsning, hvor der skal fokuseres og investeres i hele værdikæden, da anbefalingerne tilsammen angiver et roadmap for, hvordan vi kommer i gang og sikrer den videre industrialisering.

- I dette roadmap er der forskellige faser, som starter med værdikædeprojekter, tiltag til omstilling af tung vejtransport og luftfart, igangsættelse af etablering af infrastruktur samt påvirkning af EU-regulering og internationale organisationer. Dette efterfølges af produktionsstøtte til PtX-produktion i større skala, tiltag til omstilling af skibsfart, videre udbygning af infrastruktur og fortsat påvirkning af EU-regulering, skriver Dansk Energi, der sammen med 17 andre aktører står bag rapporten. 

Forslaget til strategi indeholder fire nøglekomponenter:

  •  En ramme for en ambitiøs Power-to-X indsats, der sikrer, at Danmarks væsentlige styrker indenfor Power-to-X, udnyttes til, at Danmark bliver fossilfrit, samt bidrager til global grøn omstilling via eksport af energi og teknologi. Ambitionen skal som minimum understøtte en udledningsreduktion på 2,5 mio. ton CO2 i Danmark.
  • Et nationalt spor, der kickstarter den danske Power-to-X-indsats ved hjælp af subsidier og regulering, samt lægger det strukturelle grundlag for fuld industrialisering af markedet. Fokus er på produktion af brint og Power-to-X-brændsler for at øge kompetencer og reducere omkostninger, men i lige så høj grad for at modne den grønne efterspørgsel. 
  • Et internationalt spor, der skaber rammerne for et internationalt marked, hvor værdien af grøn brint er tydelig. Et marked, der også skubber på efterspørgslen af Power-to-X, så konkurrencesituationen for vores industri og transporterhverv ikke forringes og vores kommende Power-to-X-industri har et marked at afsætte deres produkter i. 
  • En handlekraftig governance, der sikrer fremdrift i den danske indsats. Power-to-X er et uberørt område, og vi kan ikke forudse udviklingen. Det er virksomhederne, der skal investere på både produktions- og forbrugssiden. Det er dem, der har hånden på kogepladen men også fingeren på pulsen. Der skal etableres en klar governancestruktur for, hvordan erhvervslivet løbende involveres og tages med på råd i fremtidige tilpasninger af Power-to-X-strategien, og hvor regeringen sikrer sig en løbende rapportering på strategiens realisering.

Præsentationen af rapporten og anbefalingerne kan ses via dette link i dag kl 09:00

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078