23948sdkhjf

Oliefelter får uventet hjælp fra vindmøller

Gennembrud i udviklingen af lasere til vindmåling i vindmøller giver mulighed for at olieindustrien kan øge udvindingsgraden i oliefelterne med op til 5%.
For to år siden startede NKT Photonics A/S et nyt forskningssamarbejde med DTU. Nu er der skabt et gennembrud, der giver mulighed for, at olieindustrien kan øge udvindingsgraden med op til 5% via en bedre lokalisering af olie i oliefelterne med brug af nyudviklede fiberlasere.

Forskningen er skabt i et treårigt projekt under Højteknologifonden.

I dag udvindes kun lidt over en fjerdedel af olien i et oliefelt, hvorefter det bliver så kompliceret at udvinde yderligere olie, at det sjældent kan betale sig. Kan man øge udvindingsgraden, har det store økonomiske konsekvenser. Alene for Danmark vil hver ekstra procent, som vi kan hente op af undergrunden svare til en bruttoværdi på 60 milliarder kroner.

Ny dansk oliedetektiv
Nu er en ny dansk oliedetekiv i aktion. Gennembruddet er kommet fra en uventet kant, idet man har kunnet drage nytte af udviklingen i et Højteknologifondsprojekt omkring lasere til vindmåling i vindmøller.

- Dybest set er kravene for lasere til vindmøller og til olieindustrien meget ens, så vores erfaringer fra Højteknologifondsprojektet om lasere til vindmøller gjorde, at vi var klar til at slå til, da olieindustrien forlangte markant bedre støjegenskaber, pålidelighed og pris. I løbet af det sidste år, har vi landet de første store kontrakter på lasere til forbedring af oliefelter. Vores lasere er netop nu ved at blive installeret i Nordsøen og i et sydamerikansk land. Hvis man kan eftervise den forventede forbedring, så kan systemet overføres til alle verdens store oliefelter, og vi ser derfor meget store kommercielle muligheder i denne teknologi, forklarer teknisk direktør hos NKT Photonics Christian Poulsen.

NKT Photonics A/S skal i slutningen af januar måned levere de første forbedrede lasere til olieindustrien. De næste leveringer på de første internationale kontrakter er frem til marts 2012.

Fremtiden: Præcis & permanent overvågning
Oliens placering i oliefeltet findes i dag ved en avanceret udgave af den politiradar, som bruges til finde fartsyndere. Her måler man ikke refleksioner fra biler, men fra de geologiske lag i olietfeltet. Imidlertid er forskellen på signalerne meget små, så for at få en nøjagtig måling skal man placere en række meget præcise måleinstrumenter lige over havbunden.

Fremtiden er mere præcis og permanent overvågning af oliefelterne, der kan øge udvindingsgraden af eksisterende felter med 3-5%. De nuværende elektriske systemer har hidtil været uegnede, idet de ikke kan holde til at være nedsænket i saltvand over længere tid.

En løsning er nu at bruge de nyudviklede laserbaserede fiberoptiske systemer, der ikke har problemer med saltvand.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096