23948sdkhjf

240 mm² gjorde en verden til forskel

Overføringstabet blev reduceret med 56 procent

Jysk Energi kørte i april 2020 udbud på 60 kV kabler til opførelsen af en større kombineret solcelle- og vindmøllepark ved Idomlund i Vestjylland.

Parken byder på 25,2 MW vind og forventeligt 18-20 MW sol.

I udbuddet havde Jysk Energi specificeret, hvilke kabler de ønskede. Hovedparten af leverancen skulle således være 1x400 mm² 72 kV kabel, hvor skærmkonstruktionen enten skulle være 35 mm² CU eller 70 mm² Al.

Det blev NKT, der løb med opgaven og knap var blækket på kontrakten tørt, før parterne satte sig ned og ændrede på specifikationerne. 

- Da de havde vundet opgaven, satte vi os ned og fik en snak om skærmstørrelsen og om vi skulle bruge alu eller kobber. Vi endte også med at tage en snak om, hvad merprisen ville være, hvis vi valgte 630 mm² i stedet for 400 mm², fortæller projektleder Bo Koch fra Jysk Energi.

Dyrere i indkøbsfasen

Snakken om 630 mm² frem for 400 mm² mundede ud i, at Mark Steen Petersson hos NKT kastede en hulens masse tal ind i en fremtidsmaskine, eller sagt i fagtermer foretog en kompliceret dimensionering, hvorved han nemt og grundigt kunne belyse for Jysk Energi om en større eller mindre løsning bedst kunne betale sig – både set ud fra et energimæssigt men også økonomisk synspunkt.

- Det her handler ikke om udbygning af infrastruktur, men om at koble en hybridpark på nettet. Og så handler det om at regne på, hvordan man kan optimere på anlægget, og hvad der vil blive den billigste løsning set over hele anlæggets levetid. I det her tilfælde cirka 25 år. Det vil dog også være interessant at fokusere mere på totalomkostninger for kabelsystemer i den mere generelle energidistribution, hvor der med stor sandsynlighed også vil være besparelser at finde for forsyningsselskaberne, siger Mark Steen Petersson.

Han forklarer, at skal regnes mange forskellige faktorer ind, før man har det endelige bud på en løsning.

- Når vi skal regne på det her, ser vi på, hvor stort et anlæg, der er tale om. Hvor meget strøm det vil producere, når det producerer 100 procent, og hvor mange timer hen over et år det vil producere 100 procent, forklarer Mark Steen Petersson.

Han pointerer, at det helt klart også er typen af anlæg, der dikterer en del af resultatet.

- Når man kombinerer et solcelleanlæg med en vindmøllepark, så får man en helt anden anvendelsesgrad, end hvis der kun er tale om en solcellepark. Det er også typen af anlæg, der bestemmer i hvor høj grad kablerne er tidsmæssigt belastede, forklarer han.

56 procents reduktion

Den løsning som NKT beregnede sig frem til – og som Jysk Energi endte med at vælge - var en opgradering af kabelløsningen fra 400 mm² til 630 mm².

- Vores løsning er dyrere i indkøbsfasen men med markant lavere driftsudgifter over parkens levetid, fortæller Mark Steen Petersson.

Løsningen fra NKT blev altså dyrere up front, men til gengæld opnår Jysk Energi et noget mindre nettab end ved den førstvalgte løsning.

- Vi opnår en reduktion på nettabet med 56 procent. Samtidig åbner løsningen op for at vi på sigt kan udvide parken uden at skulle gøre noget ved kablet, siger Bo Koch.

Med 630 mm²-løsningen kan parken udvides til op til 60-63 MW, skulle der blive behov for det. 

Ved den først-valgte løsning ville det lige knap og nap løbe rundt, da 400 mm² passer til 45-50 MW.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094