23948sdkhjf

Bilproducenter: 6.000 danske arbejdspladser i brintbiler

Store internationale bilproducenter vurderer at 30 mio. kr. og gode støttebetingelser kan sætte skub i brintbilerne og skabe op mod 6.000 danske arbejdspladser.
I et åbent brev til danske ministre og folketingspolitikere udtrykker fem internationale bilproducenter opbakning til, at der som en del af en ny dansk energiaftale etableres rammebetingelser, som kan fremme elbiler på brint i Danmark.

Bilproducenterne Daimler, Toyota, Hyundai, Opel/GM og Nissan, der står bag den fælles opfordring til de danske politikere fremhæver brint, da det kan give elbiler samme rækkevidde og hurtige optankning som almindelige biler og derfor kan udbredes til hele bilparken.

En infrastrukturpulje på blot 30 millioner kroner og samme støttebetingelser som biogas, kan sætte skub i brintbilerne. Det rummer mulighed for op imod 6.000 danske arbejdspladser og en årlig eksport på 10 milliarder kroner, vurderer bilproducenterne.

Stort eksportpotentiale i brint
Danmark har længe været set som et muligt introduktionsmarked for brintbiler fra 2015 og danske virksomheder har sammen med offentlige programmer allerede investeret to milliarder kroner siden 2001 i udvikling af brint- og brændselscelleteknologier.

Alene indenfor brintproduktion og tankstationer er eksportpotentialet for danske virksomheder vurderet til op imod 10 milliarder kroner årligt i perioden 2020-2050, hvilket kan skabe grundlag for op imod 6.000 arbejdspladser i Danmark.

Mere end 30% af komponenterne i en brint tankstation produceres i Danmark og involverer mere end 40 danske virksomheder i hele værdikæden. Produktionen af én brint tankstation skaber derfor beskæftigelse for 4,5 personer i et år.

Infrastrukturpulje og offentlige støtte kroner
De fem bilproducenter angiver, at en offentlig infrastrukturpulje på blot 30 millioner kroner vil kunne sikre 15 tankstationer inden 2015. Det vil gøre at halvdelen af befolkningen har mindre end 15 kilometer til nærmeste tankstation, hvilket er tilstrækkeligt til at kunne starte en markedsintroduktion af brintbiler.

Støttebetingelser for brinttankstationer lignende dem, som også tilbydes biogasanlæg i dag, vil kunne bidrage til, at netværket af tankstationer kan udbygges frem mod 2025, hvor teknologien kan klare sig på kommercielle vilkår.

Støttebrevet er underskrevet af Daimler, Toyota, Hyundai, Opel/GM og Nissan, på foranledning af Foreningen Hydrogen Link, Partnerskabet for Brint og Brændselsceller i Danmark og virksomheden H2 Logic A/S.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109