23948sdkhjf

Klimarådet efterlyser samlet plan for reduktion frem mod 2030

Der er taget stilling til en femtedel af målsat reduktion af drivhusgas mod 2030. Det er ikke nok, mener råd.

Der er behov for en samlet plan for, hvordan Danmark skal nå sit mål om 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030.

Der mangler fortsat en plan for, hvordan 16 millioner ton drivhusgasser frem mod 2030 bliver skåret væk. Og det er der behov for hurtigst muligt.

Sådan lyder det i en vurdering af regeringens klimaprogram fra Klimarådet.

Rådet understreger, at det er positivt, at der er vedtaget politik, der dækker en femtedel af reduktionsbehovet for drivhusgasser frem mod 2030. Målet er 20 millioner ton reduktion.

Men det er afgørende, at der så snart som muligt tages stilling til, hvordan de resterende 16 millioner ton bliver reduceret, hvis målet skal nås.

Det siger formanden for Klimarådet, Peter Møllgaard.

- Hvis vi ikke får konkrete planer for, hvordan vi skal nå i mål med 70 procent reduktion, så er vi bekymrede for, om det kan lade sig gøre at nå i mål.

- På rigtig mange måder er det ikke muligt at vente til hen mod slutningen af årtiet med at sætte nye tiltag i gang, hvis de skal bidrage med målet på 70 procent. Så vi skal sådan set have en plan, der viser, det kan lade sig gøre, siger han.

Klimarådet er et uafhængigt organ af danske eksperter, der rådgiver regeringen om, hvordan omstillingen til et klimaneutralt samfund kan ske på en effektiv måde.

Til februar skal Klimarådet tage stilling til, om det ud fra regeringens klimapolitik er muligt at nå 2030-målet.

Men det er svært for rådet at vurdere, hvis der ikke er en samlet plan til den tid, siger Møllgaard.

- For at vi kan lave en vurdering, er det vigtigt, at vi har noget at vurdere ud fra. Og det er sådan set en samlet plan.

- Men så er det jo også godt for klimaet, at vi får en plan for, hvordan vi når i mål med de 70 procent, siger han.

De Radikales klimaordfører, Ruben Kidde, mener, at en samlet plan frem mod 2030 og ambitiøse delmål frem mod 2025 er vejen til at opnå klimamålet.

- Vi vil gerne væk fra den her hockeystavs-tilgang, hvor regeringen foreslår at gøre lidt og lidt. Vi mener, der skal en langt mere lige vej til og en samlet plan nu. Med at sætte 2025-mål kommer vi i gang og kan gå efter 2030-målet, siger han.

Med hockeystaven henviser Ruben Kidde til, at regeringen har lagt op til, at en væsentlig del af reduktionerne skal komme tæt på 2030 med hjælp fra ny teknologi.

/ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078