23948sdkhjf

Udskældt renseanlæg kan danne skole

Godt skjult i terrænet ligger Hillerøds nye kombinationsrenseanlæg HCR Syd, og her skal man måske også søge svaret på, hvordan rensningsanlæg kommer til at se ud i fremtiden:

Anlæggene skal kunne indgå i det omkringliggende miljø på en æstetisk og naturlig måde. Og så skal det kunne rense bedre.

– Vores projekt har været ude for en ualmindelig langstrakt sagsbehandling på to år og tre måneder – og derfor meget kort frist til at få udledningstilladelsen i hus, siger Peter Underlin, CTO Water i Hillerød Forsyning, i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Problemerne med tilladelserne har meget at gøre med Miljø- Fødevareklagenævnets udflytning til Viborg – og ikke så meget at gøre med det anlæg, vi har fået her i Hillerød. Og det ærgrer mig, at succeshistorien om byens topmoderne og velfungerende rensningsanlæg er mudret til.

Kan ramme alle kommuner

Advokat Henriette Soja, der har speciale i miljøret og er partner i Horten advokatpartnerselskab, har fulgt sagen, der omfatter både en politianmeldelse og en bøde.

- Anlægget har været udfordret af, at det tog Miljø- og Fødevareklagenævnet flere år at afgøre en klage over udledningstilladelsen. Men selvom nævnet skulle bruge flere år på sagen, gav Nævnet uden nogen begrundelse kun Hillerød Kommune og Hillerød Spildevand ét år til at behandle grundlaget for en ny tilladelse, fortæller Henriette Soja.

- Det kunne man ikke nå på trods af store anstrengelser og inddragelse af massiv og erfaren teknisk bistand på området. Og alligevel anmeldte Miljøstyrelsen, som kendte til sagen, Hillerød Spildevand til politiet uden hverken dengang eller senere at forholde sig til, om Nævnets frist på et år var realistisk og rimelig. Et sådant forløb er ikke hensigtsmæssigt for nogen og kan ramme alle kommuner, regioner og virksomheder, fortsætter hun.

Det tog myndighederne to år og tre måneder (december 2015 til marts 2018) at afgøre en klage fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), hvorefter Hillerød Spildevand fik ét år til at gennemføre VVM og opnå udledningstilladelse.

Udledningstilladelse kom i hus i december 2019, men da var fristen på et år overskredet.

Et eksempel til efterfølgelse

Projektet omkring Solrødgård voksede frem af den kommunale spildevandsplan fra 2013, mens placeringen allerede var på tegnebordet i 2002. Dengang som et industrirenseanlæg til håndtering af byens industrispildevand.

- Industrianlægget var planlagt som et traditionelt åbent renseanlæg med åbne spildevandsbassiner med de gener, et sådan anlæg medføre. Prisen for anlægget var på det tidspunkt estimeret til 225 mio. kr. Det HCR Syd, som vi har i dag, renser både industrispildevand og almindeligt spildevand fra de private men uden de gener, som et traditionelt renseanlæg har, fortæller en tilfreds Peter Underlin.

Det har man blandt andet fået øjnene op for hos Vejle Spildevand, hvorfra direktør Mikael Schultz for nyligt havde sin bestyrelse med i Hillerød for at se nærmere på HCR Syd. Vejle skal måske inden for en overskuelig fremtid skal have et nyt centralt renseanlæg, hvilket er en investering på op imod 500 mio. kr.

– Derfor har vi besøgt HCR Syd, der inden for vores felt nærmest er et ikonisk byggeri. Det er uhyre vellykket rent visuelt – og så var det meget inspirerende at se anlægget i drift og opleve, at teknik og arbejdsmiljø også bare spiller, siger Mikael Schultz.

HCR Syd går i ét med naturen, og det lugter ikke. Det er et fremtidsorienteret anlæg og enestående i Danmark – indtil videre.

Fakta: HCR Syd

HCR Syd (Hillerød Centralrenseanlæg Syd) ligger syd for Hillerød by. Anlægget stod færdigt i 2018 og er designet til 100.000 personenheder, men er maskinelt bestykket til 65.000 personenheder. Det er et mekanisk-biologisk-kemisk anlæg, slambehandlingen er med rådnetank og skruepresser til slutafvanding.

Det rensede spildevand løber gennem et skivefilter, før det pumpes til Pøle å.

HCR Syd har lov til at udlede 0,2 milligram fosfor pr. liter spildevand (mod tidligere 0,27), 3,66 milligram kvælstof pr. liter (mod tidligere 8) og 3 milligram organisk materiale (BI5) pr. liter (mod tidligere 5). Udledningen af BI5 skal begrænses, fordi det ellers fører til iltsvind, når det organiske materiale nedbrydes i vandløbet.

Kilde: Hillerød Forsyning

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078