23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: Nye afgifter koster forbrugerne kassen

Nye afgifter vil koste en almindelig fjernvarmeforbruger 1.500-3.000 kr. årligt. Træpillefyr, brændeovne og el-opvarmning går derimod fri af afgifterne.
Kig budgettet grundigt igennem. Sådan lyder Dansk Fjernvarmes råd til ejerne af landets 1,6 millioner boliger med fjernvarme. En almindelig fjernvarmeforbruger må regne med at skulle af med flere tusinde kroner ekstra om året for sin varme. Ikke fordi det bliver dyre at producere fjernvarme – udelukkende fordi fjernvarmen nu bliver brandbeskattet.

Faktisk kommer varmeregningen for et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh om året til at stige med gennemsnitligt 2.000 kroner. Enkelte steder kan ekstraregningen løbe op i knap 3.000 kroner - vel at mærke uden forbrugeren får bedre eller mere varme for pengene.

- De nye afgifter på NOx og forsyningssikkerhed er ”fjernvarmeafgifter”, hvor malkemaskinen sættes på fjernvarmeforbrugerne. Afgifterne rammer skævt, og de rammer tilmed dem, som i forvejen betaler afgifter – ikke de, der i dag slipper, siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Beskatning skal flyttes til slutforbruget
Afgifterne rammerne nemlig ikke boligejere med individuelle varmepumper, brændeovne, træpillefyr og biooliefyr. Disse varmekilder bruger ellers også brændsler til at holde stuerne varme. Konkret rammer afgifterne desuden skævt på den måde, at små fjernvarmeværker kommer til at mærke udgifterne hårdest.

- Skal der lægges afgifter på varmeforbruget, så skal de ramme alle, så man ikke skævvrider konkurrencen. Måden at gøre det på er ved at flytte beskatningen fra brændslerne til slutforbruget. Hos de boliger, som har individuelle løsninger, bør der indføres en form for ”skorstensafgift”. Kun derved kommer alle til at betale, påpeger Kim Mortensen.

Det paradoksale ved hele den nye afgiftspakke er, ifølge Dansk Fjernvarme, at den går stik imod det, politikerne gerne vil have folk til at gøre, nemlig at opvarme deres boliger miljørigtigt. Ved at pålægge fjernvarmen en prisstigning på flere tusinde kroner og ikke samtidig gøre individuelle alternativer dyrere, så vil den enkelte boligejer være mere fristet til at sætte eksempelvis et træpillefyr ind i stedet for fjernvarme. Det vil ikke reducere anvendelsen af brændsler. Det vil blot erstatte anvendelsen af afgiftsbelagte træpiller på fjernvarmeværket med ikke-afgiftsbelagte træpiller i et individuelt træpillefyr. Og det er hverken til gavn for miljøet eller statens indtægter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094