23948sdkhjf

De skal trække varmen ud af drikkevandet og varme Lalandia op

Ringkøbing-Skjern Forsyning er gået i gang med at etablere en ny varmecentral til Lalandia i Søndervig i Vestjylland.

Som rådgiver på opgaven valgte forsyningsselskabet Sweco.

Efter en licitation står nu fast, at det er Aktive Energi Anlæg A/S (AEA), der skal opføre varmecentralen i en totalentreprise. 

Den nye varmecentral placeres i Hotel- og Centerbebyggelsen og forventes at udgøre omkring 200 kvadratmeter. 

Varmen fra drikkevandet

Som sådan lyder det som en ganske almindelig opgave, men det er det bare ikke.

I stedet for at benytte udeluften bruger Lalandias varmepumpeanlæg energien fra den drikkevandsledning, der løber fra Ringkøbing-Skjern til Hvide Sande og Holmsland Klit, så drikkevandet dermed kommer til at varme hele det nye Lalandia op. 

Drikkevandet køles ned til ca. 3 grader, og den energi, der dermed udvindes, bruges af varmepumpen til at varme vandet op til ca. 65 grader, som efterfølgende benyttes til at dække varmebehovet i badelandet. Ved spidsbelastninger suppleres varmen fra to akkumuleringstanke og en gaskedel, som fyrer med naturgas.

Hele molevitten

AEA skal som totalentreprenør levere og etablere den komplette varmecentral, der er bestående af et el-drevet ammoniak varmepumpeanlæg, en gaskedel med dertilhørende gasbrænder, akkumuleringstanke, komplet instrumentering, rørinstallationer og – arbejder, styringsanlæg og elinstallationer – plus det løse.

Det ca. 1 MW el-drevne varmepumpeanlæg, består af hhv. 1-trins og 2-trins varmepumper, der er opbygget, så de køler varm glykol fra en mellemkreds, der opsamler varmen fra drikkevandet. Denne opsamlede varme, der sammen med den energi, der tilføres under kølemediets kompression, afsættes på den varme side til en vandkreds, der herefter afgiver varmen til den videre varmeproduktion.
 
I alle driftssituationer vil varmepumperne typisk kapacitetsregulere, enten for at holde kompressorerne inden for deres designgrænser, eller for at holde den bedst mulige COP.

Den komplette gaskedel med gasbrænder, gasrampe og 2 stk. akkumuleringstanke, kan benyttes ved spidsbelastninger.

For at opnå yderligere besparelse i forhold til udnyttelse af den fulde returvandsmængde, påbygges en economiser, der kører i serie med kedlen.

Akkumuleringstankene placeres i den tilstødende tankgård. 

Det komplette styringsanlæg, leveret og installeret af SKAtek A/S, består bl.a. af komplet styretavle, PLC-software, indkøring, m.m. i forbindelse med installation af ny varmepumpe og gaskedel, samt etablering af samkøring med nye akkumuleringstanke og netudpumpning.

Komplette el-installationer, der udføres af El-Center Vest A/S, består af bl.a. af etablering af føringsveje, trækning af kabler og montering af tavler, motorer og komponenter.

Stort potentiale

Projektet i Lalandia byder altså på en alternativ varmeforsyningsmulighed, der forventes at have et stort potantiale i resten af Danmark

- I Danmark har vi rigtigt mange, store drikkevandsledninger, som vil kunne udnyttes til et tilsvarende både bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt projekt, til gavn for f.eks. fjernvarmeværker, forsyningsvirksomheder, produktionsvirksomheder og andre institutioner, private såvel som offentlige, siger Kim Jørgensen fra AEA.

Lalandia åbner for gæster i april 2022

Kommenter artiklen (3)
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171