23948sdkhjf

Biomasse var ulovligt opmagasineret: 30.000 tons er gået op i røg i kæmpe brand

I knap en måned har en kæmpe dynge af biomasse, bestående af haveaffald, brændt ved Roskilde.

Nu kan Klimamonitor fortælle, at biomassen var opmagasineret i strid med lokalplanen, og forinden havde Roskilde Kommune, blandt andet i en mail 28. august, påtalt de »ulovlige forhold på ejendommen«.

Biomasse-bunkerne måtte ifølge lokalplanen maksimalt være seks meter høje. Hos Solum i Roskilde var højden nået op på 12 meter. Det skyldtes corona-nedlukningen, der havde givet danskerne ekstra tid til at tynde ud i deres bede og buskadser, fortæller Morten Gyllenborg, strategidirektør hos Solum.

Biomassen skulle have været brugt af ARC, der leverer fjernvarme i hovedstaden. Ifølge en servietberegning af Solums strategiske direktør svarer energien fra de 20-30.000 tons biomasse, der er ved at forsvinde i hvide og brune røgsøjler, til mellem 6.000-10.000 parcelhusstandes årlige forbrug af varme.

- Det er ikke småting, og jeg har det som, at hele Sjælland burde være kede med os, fordi det her handler ikke kun om, at vi kommer til at genere lokalt med lugtgener, men også fordi det her er tab en af en relativt begrænset ressource i forhold til dens store bæredygtighed, siger Morten Gyllenborg til Klimamonitor.

Solum havde selv i juli gjort kommunen opmærksom på, at bunken var blevet højere, end kommunen tillod – og forsøgt at få dispensation. Dette havde kommunen dog ikke givet. Senest 11. september havde kommunen rykket for ekstra information og givet frist til 5. oktober. Men natten til 19. september brød branden ud.

Brandvæsenet har vurderet, at storbranden ikke kan slukkes, eftersom slukning med enten jord eller massive mængder vand vil kunne medføre forurening af enten jord eller drikkevand i undergrunden.

Brandvæsenet mistanke er, at biomassen er selvantændt. Det er en velkendt risiko, og i 2013 antændtes også en mindre mængde biomasse på anlægget.

Morten Gyllenborg, strategidirektør hos Solum, vil på nuværende tidspunkt ikke kommentere, hvorvidt den højere end tilladte oplagshøjde har spillet nogen rolle for omfanget af branden.

- Det er jo desværre noget, der kan ske og sker rundt omkring på den her type anlæg. Vi er frustrerede, fordi vi er helt opmærksomme på risikoen og har gjort alt, hvad vi kunne og skulle gøre op til, med de forholdsregler, der er aftalt og skal tages. Men det er klart, at fremadrettet, når branden er overstået, skal vi sætte os sammen med brandvæsenet, kigge forløbet igennem og se, om der er noget, som skal gøres anderledes, siger Morten Gyllenborg til Klimamonitor.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078