23948sdkhjf

Verdo brandsikrer biomasse

Nyt forsknings- og udviklingsprojekt i Randers skal brandsikre lageranbragt biomasse. Projektet er et samarbejde mellem Verdo og Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut DBI.
Der findes dokumenteret viden om selvantændelser i træflis, men i mindre grad viden om ulmende brand i tørt biobrændsel som f.eks. træpiller. Disse brændsler opbevares i planlagre eller i siloer og kan i iltfattigt miljø forårsage brand.

Det vil man undgå hos Verdo i Randers, hvor kulfyringen på kraftvarmeværket er erstattet med biomasse. Det lokale energiselskab går derfor nu ind i forskning og udvikling på området.

- Vi har selv erfaret, at biomasse byder på en række brandmæssige udfordringer. Det har skærpet vores interesse for at forske på området, så vi kan generere ny og værdifuld viden til gavn for hele biomassebranchen, siger Allan Abildskov, Verdos projektleder på projektet.

Fra ulmeri til brand
I en sammenpresset mængde af træpiller kan opstå såkaldte ulme brande ved ca. 100 150 grader. Detekterer man ikke disse ulme brande tidsnok, er der risiko for, at temperaturen ved en række kemiske reaktioner stiger ydermere. Når biomassen når en temperatur på ca. 450 grader kan træpillerne selvantænde og forårsage ildebrand.

Målinger og customizing
I projektet stiller Verdo sin viden og lagerhallerne på Randers Havn til rådighed. I hallerne vil DBI installere detektorer og sensorer, som skal måle på, hvilke gasarter og partikler der vil være optimale at måle efter for at kunne detektere ulme brande.

- I Danmark ved vi en hel masse om brande og om at forebygge brand ved at bygge rigtigt. Men vi ved ikke nok om ulme brande i oplagrede tørre biobrændsler. Vi vil derfor nu teste udstyr, der kan detektere brand i biomassemiljøet. Installation af detektorer og sensorer skal customizes til haller med biobrændsel, og Verdos lagerhaller er perfekte til det formål, forklarer Michael Skovgaard, projektleder hos DBI.

Et boom af biohaller
Regeringens målsætning om et fossiltfrit samfund vil betyde et boom i antallet af biohaller.

- Sikrer vi ikke en effektiv detektering, vil biohallerne udgøre en reel brandfare. Brandene kan koste virksomheder og samfundet mange penge i produktionstab og bygningsskader, forklarer Allan Abildskov fra Verdo.

I Danmark og EU er biomasse stadig et forholdsvist nyt forretningsområde, hvor der endnu ikke er den store standardisering. Derfor er der brug for virksomheder, der går ind i forskning og udvikling på området.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095