23948sdkhjf

Solcelleanlæg udfordrer elnetselskaberne

Solcelleanlæg kan skabe problemer med spændingskvalitet og net, der skal forbedres, advarer forskningschef fra Energinet.dk.
2011 blev året, hvor solcellerne for alvor vandt indpas i Danmark. Energinet.dk melder om en voldsom stigning i antallet af ansøgere til solcelleanlæg – en tendens der, hvis den fortsætter, bekymrer forskningschef Kim Behnke hos Energinet.dk. Det skriver Dansk Energi.

Efterlyser rettidig omhu
Årsagen til Kim Behnkes bekymringer skal findes i Tyskland, hvor tusindvis installerede solcelleanlæg volder problemer for elnetselskaberne.

- Vi har set i Tyskland, hvordan man i flere områder med mange solceller er løbet ind i betydelige problemer med svigtende spændingskvalitet og net, der nu skal forbedres, siger Kim Behnke til nyhedsbladet Dansk Energi og fortsætter:

- Hvis den nuværende tendens fortsætter i Danmark, forudser jeg, at vi kan løbe ind i problemer a la de tyske, og jeg opfordrer energiselskaberne til at begynde at forberede sig allerede nu. Ved rettidig omhu vil vi både kunne spare meget og helt undgå at få problemer, siger Kim Behnke til Nyhedsbladet Dansk Energi.

Problemer med produktionen
I Tyskland har man installeret både små og store anlæg. Alene i Bayern leverer 300.000 småanlæg en så stor mængde solcellestrøm til nettet, at det kniber for netselskaberne. I oktober måned skrev Bayerns Vand og Elektricitetsforening, at solcellerne skabte flere og flere problemer for netop net-operatørerne.

Også de lokale stadtværker har problemer. De store spidsbelastninger giver problemer med at styre produktionen samt at styre kvaliteten i nettet, dvs. spænding og frekvens. Mange af værkerne stopper produktionen, når solcellerne producerer maksimalt, og når værkerne stopper, kan spændingen stige til 250 volt og frekvensen ligge mellem 40 og 60 hertz.

- Når hverken spænding eller frekvens er stabil og i orden, betyder det, at elpærerne springer, forklarer Kim Behnke.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.312