23948sdkhjf

Sønderborgs geotermianlæg ude af drift i to år: Her er synderen

Siden december 2018 har der ikke været hentet varmt vand op fra undergrunden i Sønderborg. Sønderborg Varmes geotermianlæg har aldrig rigtig kørt som det skulle.

-  Vi har jo vores udfordringer. Anlægget har aldrig kørt mere end halvdelen af de 12 MW, som anlægget er udlagt til, og vi har aldrig kørt kontinuerligt med mere end 3-4 MW.

Det har direktør i Sønderborg Varme Erik Wolff tidligere fortalt til Energy Supply.

Det var i sommeren 2019 – altså godt et halvt år inde i det, der nu er blevet til en næsten to årig periode, hvor anlægget har været taget helt ud af drift.

Sønderborg Varme har i alle år kæmpet med for højt modtryk i injektionsbrønden og dermed evnen til at sende det afkølede vand tilbage til undergrunden igen.

Nu har man altså fundet årsagen til at anlægget er noget ustabilt.

- Fint sand omkring rørafslutningen i returledningen virker som en prop i systemet.

Det konkluderer eksperter efter mange undersøgelser af anlægget.

At der overhovedet kan komme fint sand ind i returledningen skyldes, at man i første omgang havde designet anlægget til undergrunden i 2,4 kilometers dybde. Der fandt man dog intet vand, og i stedet valgte Sønderborg Varme at lave en afslutning i 1,2 kilometer dybde, men de rør og fittings, der blev anvendt til anlægget, var designet til den porøse undergrund i 2,4 kilometers dybde.

Det skriver JydskeVestkysten. 

Geotermi stadig en mulighed

Erik Wolff fortæller til JydskeVestkysten, at det er glædeligt, at man nu kender årsagen til problemerne – og selvfølgelig, at han er ærgerlig over at et anlæg til 187 millioner kroner aldrig har kørt optimalt.

Han understreger, at geotermi i Sønderborg stadig er en løsning, og at de på ingen måder har opgivet det.

Der er dog ingen løsning på trapperne. Det fine sand kan ikke suges op, så det kan ende med at Sønderborg Varme må lave en ny afslutning i returledningen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095