23948sdkhjf

Aarhus vil være spydspids for geotermien

Aarhus Kommune foreslår nu politikerne på Christiansborg, at Aarhus bliver spydspids for geotermien ved at sætte et stort projekt med geotermisk fjernvarme i gang. 

- Akkurat som Danmark har stor glæde af, at sol og vind er blevet teknologisk modnet som energikilder gennem årene, så bør det samme ske for udnyttelsen af undergrundens varme vand. Her tilbyder vi i Aarhus at gå i front, hvis politikerne på Christiansborg kan sikre fornuftige rammebetingelser, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Indførelsen af geotermisk fjernvarme vil på den korte bane betyde, at Aarhus kan udfase uønskede importerede træpiller i fjernvarmeforsyningen og fjerne CO2-udledning. 

Hvad skal der til?

Grøn omstilling kræver investeringer i opstarten. Langsigtet er målet at understøtte Danmarks position som et af de lande i verden, der også fremover har det mest velfungerende og sammenhængende energisystem. Og det med et prisniveau, som forbrugerne og erhvervslivet kender i dag.

- Vi vil gerne igangsætte et ambitiøst teknologimodningsprojekt, så den grønne fjernvarme – geotermisk fjernvarme – bliver klar til at blive rullet ud i store dele af Danmark som en vigtig brik i fremtidens energiforsyning og opfyldelsen af CO2-målsætningen, siger borgmester Jacob Bundsgaard, Aarhus Kommune. 

For at gøre geotermi til en konkurrencedygtig energikilde i Danmark forslår Aarhus Kommune, at projektet finansieres via en pulje for vedvarende energi - ca. 300 mio. kr. -  så fjernvarmesystemet kan modtage energi fra en ny energikilde. Samt at politikerne på Christiansborg sætter loft over elprisen for geotermisk fjernvarme.  Vindsektoren har et gulv under elprisen, og i forhold til geotermisk fjernvarme er ønsket et loft over elprisen. Er elprisen høj, giver staten tilskud til geotermisk fjernvarme og får kompensation fra vindsektoren – og får penge ind, når elprisen er lav, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094