23948sdkhjf

LM Wind Power vil lave genanvendelig vindmølle-vinge

Vingeproducenten har netop sat gang i projekt Zebra (Zero wastE Blade ReseArch), som sigter efter at designe og producere en 100 procent genanvendelig vindmøllevinge.

Vindmøllens vinger har normalt en levetid på 30 år, men modsat resten af vindmøllen har det været svært at finde egnede metoder til genbrug af vingerne.

Zebra-projektet skal over de kommende 42 måneder gennemføres i samarbejde med det franske forskningscenter IRT Jules Verne og har et samlet budget på 18,5 mio. euro – eller godt 138 mio. kr.

Med i konsortiet er også det britiske firma Arkema, som har udviklet det termoplastiske resin Elium, franske Canoe, som er eksperter i polymer og kulfibre, amerikanske Owens Corning, der udvikler glasfiber- og kompositelementer, samt den franske vindmølleoperatør Engie.

Målet er at producere to prototype-vinger, som efterfølgende skal testes i brug. Herefter skal vingerne genbruges til nye produkter.

- Som en nøglespiller i skiftet til prisbillige, vedvarende energikilder over hele verden, arbejder vindindustrien aktivt på at udvikle nye materialer med højere ydeevne, længere levetid og genbrugelige evner. Brug af Elium resin kombineret med design, produktions- og genanvendelsesprocesoptimering udgør en mulighed for at reducere omkostningerne, produktionstiden og miljøpåvirkningen fra vindmøllevinger, siger Torben K. Jacobsen, senior director advanced technology systems, hos LM Wind Power.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.18